Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Εισβολή με νεκρούς στη Βουλή του Καναδά



Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης τοπική ώρα, όταν ένα ως τρία άτομα, που ενδέχεται να έχουν σχέση με τζιχαντιστές τρομοκράτες, άνοιξαν πυρ κατά των στρατιωτών που φρουρούσαν το Μνημείο του Πολέμου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν τρία ακόμα άτομα που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.



Στη συνέχεια, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες κατευθύνθηκαν στο κοινοβούλιο και όρμησαν στο κεντρικό κτίριο όπου συνεδρίαζαν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, ενώ βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος είχαν οχυρωθεί, στοιβάζοντας στην πόρτα καρέκλες, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κόμματος.
Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε ένας από τους δράστες, ενώ πολλοί βουλευτές διατάχθηκαν να παραμείνουν μέσα στο κτίριο, το οποίο αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Μιλούσε ο πρωθυπουργός», είπε ο υπουργός Οικονομικών Τόνι Κλέμεντ, «όταν ακούστηκε ένας τεράστιος κρότος και στη συνέχεια πυροβολισμοί. Φοβηθήκαμε καθώς ήταν ξεκάθαρο πως οι πυροβολισμοί έπεφταν έξω από την πόρτα μας».
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ απομακρύνθηκε γρήγορα σε ασφαλές σημείο. Σε «ασφαλή» σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων.
Αμέσως μετά την επίθεση, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης, ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών, ενώ ζητήθηκε από τους πολίτες να εκκενώσουν τους δρόμους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα.
Πληροφορίες που ήθελαν να είχαν πέσει πυροβολισμοί και έξω από το εμπορικό κέντρο Ριντό Σέντερ διαψεύστηκαν από την αστυνομία.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι οι αστυνομικές αρχές, τονίστηκε πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη και πως δεν μπορούν ακόμα να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα, τον αριθμό και τα κίνητρα των δραστών.
Διευκρινίστηκε πως η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε συλλήψεις και εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως η επίθεση έπιασε την αστυνομία «εξαπίνης».
Ο Καναδός πρωθυπουργός, μιλώντας για «ποταπή επίθεση», δήλωσε πως είναι σημαντικό για την κυβέρνηση και τη βουλή να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ ο δήμαρχος της Οτάβα, Τζιμ Γουάτσον, μίλησε για μια «θλιβερή και τραγική μέρα για την πόλη αλλά και τη χώρα».

Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Καναδά βρίσκεται ο Λευκός Οίκος και ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρθηκε να παράσχει βοήθεια για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ το FBI αύξησε το όριο συναγερμού στη χώρα στο «κόκκινο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου