Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΚΑΛΛΙΘΕΑ Aυτοδιοικητικές Εκλογές 2014 ποιος ο Ρόλος του τότε Δημάρχου Κ.Ασκούνη;;; και ποιες ΙΣΩΣ οι ομοιότητες με τις επερχόμενες εκλογές του 2019;;;

Aυτοδιοικητικές Εκλογές 2014 για να μην επαναληφθεί η Ιστορία
Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι τον ρόλο του τότε Δημάρχου στην διαλύσει των Δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων, που ενωμένες και συνεργαζόμενες, διοικούσαν αυτό το Δήμο από το 1964.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΤΕΛΟΥΣ
Επιστολή φωτιά τέσσερις μήνες μετά τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 πυροδοτεί ξανά αντιδράσεις στην ήδη διαλυμένη παράταξη Ασκούνη και αναδεικνύει το λόγο της διάσπασης. Οι προοδευτικοί πολίτες στην πόλη προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι έχει συμβεί και να εξηγήσουν τη στάση του Δημάρχου Καλλιθέας και Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Κ.Ασκούνη. Πολλές οι φωνές εναντίον του που αγγίζουν τα όρια της κατακραυγής!

Η επιστολή μοιράστηκε σε εκδήλωση του Π.Α.Σ.Ο.Κ. στο Ζάππειο στην οποία ο συντάκτης, Γραμματέας για χρόνια του Π.Α.Σ.Ο.Κ., τον καταγγέλει για μεθοδευμένη διάσπαση της παράταξής του, τον αποκαλεί “κοτζαμπάση” και τον υποδεικνύει ως ενορχηστρωτή και κύριο υπεύθυνο της ήττας των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων στην Καλλιθέα. Αναφέρεται σε αυτή την επιστολή στην ομάδα Δημοτικών Συμβούλων που κατασκεύασε “πολιτικό έκτρωμα” που αφού δεν οδηγήθηκε ή δεν αθροίστηκε με την ομάδα Σκανδαλάκη, κατήλθε στις εκλογές με επικεφαλής ένα γυρολόγο της Αριστεράς, φωτογραφίζοντας το Θ. Ψαλιδόπουλο και αυτό είχε ως αμοιβή πολιτική θέση που ο Κ.Ασκούνης πήρε εν συνεχεία από τη συγκυβέρνηση.
Η Καλλιθέα είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας. Οι Δημοκρατικές-προοδευτικές Αριστερές δυνάμεις, ενωμένες και συνεργαζόμενες, διοικούσαν αυτό το Δήμο από το 1964.Τι συνέβη ξαφνικά και ο Δήμος αυτός πέρασε στα χέρια γαλάζιου Δημάρχου; Εμείς ερευνήσαμε το θέμα και σας παραθέτουμε ημερομηνίες και γεγονότα που ελπίζουμε ότι θα ρίξουν φως στο παρασκήνιο της υπόθεσης..
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

Ο Κ.Ασκούνης, Δήμαρχος για τέσσερις θητείες, Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και σκληρό κομματικό στέλεχος του Π.Α.Σ.Ο.Κ., μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Π.Α.Σ.Ο.Κ., αρχίζει να διαισθάνεται ότι η διεκδίκηση και 5ης θητείας έχει δυσκολίες. Το Π.Α.Σ.Ο.Κ. στην περιοχή καταγράφει ποσοστά λιγότερα του 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άνοδο και η παράταξή του έχει μεγάλες απώλειες, αποχωρήσεις και ρήξεις από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σημαντικά στελέχη της με δηλώσεις τους και τη στάση τους να εκφράζουν καθημερινά τη δυσαρέσκειά τους στο πρόσωπό του. Χατζηιωαννίδης, Καββαδίας, Δαμουλιάνος , Πολυχρονίδης, Γεωργούσης, Ηλιάκης.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό παρέμενε πάντα, η στάση που θα τηρούσε η Αντιδήμαρχος- Αναπληρώτρια Δήμαρχος Β. Μαργαρίτη, πρωτοκλασάτο στέλεχος της παράταξης με πολλές επιρροές.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013
Ο Κ.Ασκούνης, αρχίζει δημόσιες δηλώσεις, επαφές και συναλλαγές με στελέχη της Ν.Δ. , μιας και τον βοηθάει η συγκυρία της Συγκυβέρνησης. Συνάντηση Ασκούνη – Σκανδαλάκη – Σταμάτη (Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν.Δ. ) σε ξενοδοχείο των Β. Προαστίων (πιθανολογείται για τη θέση του Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδος).
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2013
Ακολουθεί συνέντευξη του Κ.Ασκούνη στην εφημερίδα Καθημερινη στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία του σημερινού Π.Α.Σ.Ο.Κ. για αλλαγή ιδεολογικής πλεύσης (από Παπανδρεικούς στους Βενιζελικούς ).
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2013
Συνάντηση με Β.Μαργαρίτη και στη συνέχεια με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ( Θ.Ψαλιδόπουλο και Π. Γαλανόπουλο) γνωστοποιώντας τους ότι ενδέχεται να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Συζητούν για σύγκλιση Δημοτικής Παράταξης και gallop που θα αναδείξει τον διάδοχο της παράταξης.Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η συγκέντρωση δεν έγινε ποτέ! (Ψαλιδόπουλος : «μου έμειναν οι ερωτήσεις της μέτρησης στα χέρια»)
ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2013
Ο Κ.Ασκούνης, ξεκινά διάλογο «διαβούλευση» -όπως την ονόμαζε- με κάθε μέλος της Δημοτικής Ομάδας στα οποία εκφράζει και τις προθέσεις του. Όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν συναντήσεις με Π. Σκανδαλάκη. Τον πείθει να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του Μαΐου και του υπόσχεται στελεχιακή ενίσχυση. Ταυτόχρονα, στην παράταξη Κάρναβου αρχίζουν ανεξαρτητοποιήσεις των στελεχών του που πρόσκεινται στον Π. Σκανδαλάκη ( Κοττέας, Παπαχρήστος, Καρβούνης και Καπούτση-Καστάνη Δ.).
Το Δεκέμβρη λοιπόν, ο Κ.Ασκούνης:
· συνομιλεί με Π.Σκανδαλάκη και Π. Κοττέα
· διερευνά τις προθέσεις των δημοτικών του συμβούλων
· υπόσχεται στη Β.Μαργαρίτη τη στήριξή του
· σπρώχνει το Θ.Ψαλιδόπουλο και του οργανώνει ομάδα αποτελούμενη από δημοτικούς συμβούλους της άμεσης επιρροής του καθώς και από ανθρώπους του γραφείου του και άμεσους συνεργάτες του.
Το σχέδιο φαίνεται τέλειο!!
Με τον τρόπο αυτό:
· διασπά τη δεξιά ( Κάρναβος – Σκανδαλάκης)
· βάζει τη Β.Μαργαρίτη στην αναμονή των διαδικασιών της παράταξης, διότι αυτή ελπίζει πάντα στη στήριξή του, μιας και της το οφείλει ύστερα από τόσα στήριξης και συνεργασίας μαζί του.
· Οδηγεί το Θ.Ψαλιδόπουλο και τους δικούς του ανθρώπους σε επαφές και συναντήσεις με ανθρώπους του Σκανδαλάκη.
Στα μέσα του Δεκέμβρη 2013 χωρίς να συγκαλέσει την παράταξη, όπως είχε ο ίδιος υποσχεθεί, δίνει εντολή για τη διεξαγωγή gallop στο οποίο όμως, μετρά τον εαυτό του σαν υποψήφιο Δήμαρχο μαζί με τους υπόλοιπους των άλλων συνδυασμών ( Κάρναβο- Σκανδαλάκη-Δημόπουλο-Λασκαρίδη και ΣΥΡΙΖΑ). Εκεί διαπιστώνει ότι έχει μεγάλο πρόβλημα η κάθοδος στις εκλογές, με το Π.Α.Σ.Ο.Κ. και τη ΔΗΜΑΡ να σημειώνουν χαμηλά ποσοστά, την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπική φθορά και σημαντικά στελέχη της παράταξης να του γυρίζουν την πλάτη.
Ο Κ.Ασκούνης, συνεχίζοντας τις επαφές με στελέχη της παράταξης του Π.Σκανδαλάκη, τη Β.Μαργαρίτη στην αναμονή και ελέγχοντας πλήρως την ομάδα Ψαλιδόπουλου, έχει δύο επιλογές : είτε να στηρίξει το άθροισμα της ομάδας Σκανδαλάκη με τη δική του ομάδα (Ψαλιδόπουλου) με υποψήφιο τον Π.Σκανδαλάκη και αυτός να μετακινηθεί σε άλλη θέση από τη συγκυβέρνηση, είτε να ξανά είναι υποψήφιος για Δήμαρχος, συμπληρώνοντας τις απώλειες των στελεχών του με στελέχη της ομάδας Σκανδαλάκη.
ΜΕΣΑ ΓΕΝΑΡΗ 2014


Η Β.Μαργαρίτη αρχίζει να φαίνεται αποφασισμένη να ηγηθεί ομάδας Δημοτικών Συμβούλων που την βλέπουν ως φυσική διάδοχο της παράταξης. Στα μέσα του ίδιου μήνα, ο Κ.Ασκούνης, δίνει εντολή για νέο gallop, τώρα όμως, εκτός από τον εαυτό του και τους άλλους υποψήφιους Δημάρχους, μετρά και ενδοπαραταξιακά (Ασκούνη-Μαργαρίτη-Ψαλιδόπουλο). Τι έδειξαν αυτές οι δύο μετρήσεις κανείς τελικά από την παράταξή του ποτέ δεν έμαθε!
Αυτή την πολιτικά δύσκολη χρονικά στιγμή, αυτός ο τόσο σκληρός παίχτης, ενώ έχει ανάψει μια ελεγχόμενη φωτιά για να κάψει συνεργάτες, φίλους και αντιπάλους, χάνει τον έλεγχο γιατί η τύχη τον εγκαταλείπει. Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ανατρέπει τους σχεδιασμούς του και στις 16/1/14 ανακοινώνει το πρόβλημα υγείας του ενώ στις 26/1/14 εισάγεται στο νοσοκομείο Metropolitan.
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του οι επαφές και διαβουλεύσεις παίρνουν φωτιά. Συλλέγονται 11 υπογραφές δημοτικών συμβούλων με πρωτοστάτη τον Π.Γαλανόπουλο (ΔΗΜΑΡ) και από τους Μαργωμένο, Ψαλιδόπουλο, Εμιρζά. Οι υπογραφές αυτές καταλήγουν στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ , με στόχο να δείξουν ότι η πιθανή υποψηφιότητα της Μαργαρίτη δεν έχει την υποστήριξη της Δημοτικής Ομάδας.
Ο Ασκούνης παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 31/1/14. Συγκαλεί τη δημοτική του παράταξη το βράδυ της 13/2/14 όπου και ανακοινώνει ξεκάθαρα πια την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Εκείνο το βράδυ, ο Π.Γαλανόπουλος μοιράζει επιστολή της ΔΗΜΑΡ προς το Δήμαρχο που τον πιέζει να ξαναείναι υποψήφιος. Ο ρόλος του Π.Γαλανόπουλου στη διάσπαση, παραμένει πάντα ένα μεγάλο ερωτηματικό…
Στην επεισοδιακή βραδινή συγκέντρωση, η Β.Μαργαρίτη καταγγέλλει παρασκήνιο, επαφές και συμφωνίες με τη δεξιά. Εκείνο το βράδυ δηλώνουν την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι τρείς δημοτικοί σύμβουλοι : Β.Μαργαρίτη- Β.Ηλιάκης – Φ.Βαζαίου και επιφυλάσσεται να δηλώσει την υποψηφιότητά του ο Θ.Ψαλιδόπουλος. Η παράταξη προκειμένου να μείνει ενωμένη, εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο Κ.Ασκούνη, να καλέσει όλους τους εν δυνάμει υποψήφιους για να τα «βρουν». Αυτή η συνάντηση για λόγους που μόνο ο Ασκούνης ξέρει, δεν έγινε ποτέ! Αργότερα, ο Β. Ηλιάκης προσχωρεί στη Β.Μαργαρίτη και η Φ.Βαζαίου στον Π.Σκανδαλάκη.
Οι συναντήσεις και οι επαφές συνεχίζονται αλλά είναι αργά. Η φωτιά που ο ίδιος άναψε, είναι εκτός ελέγχου.
Στις 19 Φλεβάρη 2014 στο κέντρο «Theatro» στις Τζιτζιφιές, σε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση, η Β.Μαργαρίτη ανακοινώνει την υποψηφιότητά της, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Στη συγκέντρωση είναι παρόντες πολλοί προσωπικοί φίλοι αλλά και στενοί συνεργάτες του Κ.Ασκούνη, που αργότερα δέχονται πιέσεις και στηρίζουν Θ.Ψαλιδόπουλο.
Την ίδια εποχή ο Θ.Ψαλιδόπουλος εξαναγκάζεται να ηγηθεί ομάδας δημοτικών συμβούλων και να συνεργαστεί με τον Π.Σκανδαλάκη. Όμως, σε μια έκρηξή του δηλώνει «δε θα γίνω εγώ φορέας διάσπασης» και με γραπτή δήλωσή του στις 28/2/14 στην εφημερίδα Νέα Καλλιθέα ομιλεί για την ενότητα της Κεντροαριστεράς και δίνει τέλος στα σενάρια συνεργασίας με τον Π.Σκανδαλάκη.
Ακολουθούν συναντήσεις του Θ.Ψαλιδόπουλου με τη Β.Μαργαρίτη σε μια προσπάθεια να τα «βρούν», αλλά για άγνωστους πολιτικούς λόγους ποτέ δεν τα βρήκαν. Γιατί αυτοί οι δυο συνεργάτες του Κ.Ασκούνη, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στον ισχυρό πυρήνα της διοίκησής του έχοντας αγαστή συνεργασία και φιλικές σχέσεις δεν κατάφεραν να συνεργαστούν;
ΤΕΛΗ ΦΛΕΒΑΡΗ 2014
Στην πολιτική σκηνή της πόλης κάνουν την εμφάνισή τους τα γνωστά πολιτικά «αρπακτικά» του ΠΑΣΟΚ. Το γνωστό στην περιοχή δίδυμο Λούσκος – Ντερέκας που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της διάσπασης, σε αγαστή πάντα συνεργασία με τον Κ.Ασκούνη. Έτσι συμπληρώνεται το πολιτικό τετράγωνο της ομάδας “ Ψαλιδόπουλου” .
ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΗ 2014
Με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Κ.Πολυχρονίδη και του Ζ.Κωνσταντόπουλου, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, γίνεται μια απεγνωσμένη προσπάθεια συνένωσης. Ορίζεται συνάντηση σε καφέ της πλατείας Τζιτζιφιών μαζί με Β.Μαργαρίτη, Θ.Ψαλιδόπουλο και Π.Γαλανόπουλο. Οι δύο τελευταίοι δεν πήγαν στη συνάντηση αυτή ποτέ!



Ο δήμαρχος Κ.Ασκούνης, είναι ήδη πολιτικά λαβωμένος και εκτεθειμένος στον Π.Σκανδαλάκη, στη Β.Μαργαρίτη, στο Θ.Ψαλιδόπουλο. Υπόσχεται και στους τρείς στήριξη, φωτογραφίζεται και με τους τρεις και ενώ δηλώνει ουδετερότητα, τελικά στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις Θ.Ψαλιδόπουλο. 
Το τέλος είναι γνωστό. Δ.Κάρναβος – Β.Μαργαρίτη στο Β’ γύρο των εκλογών. Ο Θ.Ψαλιδόπουλος καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ο Π.Σκανδαλάκης την τέταρτη. 


Στο Β΄γύρο οι αριστερές δυνάμεις μαζί με Θ.Ψαλιδόπουλο που δηλώνει λευκό και καταγγέλλει τη Β.Μαργαρίτη για δίκτυο εκβιασμών και τρομοκρατίας, «τσουβαλιάζουν» τη Β.Μαργαρίτη μαζί με τον γαλάζιο Δ.Κάρναβο. Στελέχη της ομάδας Ψαλιδόπουλου στηρίζουν φανερά και προκλητικά Κάρναβο με την ανοχή του Κ.Ασκούνη.
Η Χ.Α. πηγαίνει στις κάλπες του Β΄γύρου λόγω ευρωεκλογών και ανίερες συμφωνίες γίνονται στη μάχη για την Περιφέρεια Δούρου- Σγουρού (συνάντηση στο Δήμο Δάφνης). Η στάση του Κ.Ασκούνη γνωστή. Επίσκεψη στο εκλογικό μόνος του, χωρίς της συνοδεία άμεσων συνεργατών του και άρνηση υπογραφής «διακήρυξης – στήριξης».
Η ήττα των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων και η νίκη του γαλάζιου Κάρναβου είναι πια ιστορικό γεγονός
(Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε 30 Σεπτεμβρίου 2014  από ανεξάρτητη δημοσιογράφο….)
Πηγη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου