Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019

Μείωση ΦΠΑ και 13η σύνταξη εξετάζει το 2019 η κυβέρνησηΤο πράσινο φως από τους δανειστές για τα δύο πακέτα παροχών θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, πριν ακόμη οι πιστωτές φθάσουν στην Αθήνα στις 6 Μαΐου για την επίσημη εκκίνηση της 3ης αξιολόγησης.
Τα πακέτα μέτρων, που φθάνουν τα 6 δισ. ευρώ, χωρίζονται σε ελαφρύνσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν κατά το τρέχον έτος (με μόνιμα και έκτακτα μέτρα) αλλά και σε βάθος τετραετίας με υποσχέσεις για παρεμβάσεις τόσο στη φορολογία όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές. Στις υποσχέσεις περιλαμβάνεται και η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα και συγκεκριμένα στις 8.636 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη μείωσή του στις 5.685 από την 1-1-2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, ενδεχομένως και τις εθνικές εκλογές, να ανακοινώσει για το 2019 ελαφρύνσεις που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα καταγράψει ο φετινός προϋπολογισμός. 
Το μεγαλύτερο τμήμα θα αφορά και αυτή τη φορά την καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν σε μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (24%) στον χαμηλό (13%) και στην επαναφορά της έκπτωσης του 1,5% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του φόρου προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι
Άμεση εφαρμογή
• Μετατάξεις προϊόντων από ΦΠΑ 24% σε 13%. Συγκεκριμένα, από τον κανονικό στον χαμηλό συντελεστή εξετάζεται να «περάσουν» κάποια από τα προϊόντα όπως: ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξίδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια. Το σύνολο των ανωτέρω μειώσεων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να μην ξεπεράσουν τα 350-400 εκατ. ευρώ.  
• Επαναφορά της έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου. Μέχρι το 2015, κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5%. Το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 150-200 εκατ. ευρώ και εξαρτάται από τον αριθμό των φορολογουμένων που θα πληρώσουν εφάπαξ της υποχρεώσεις τους.
• Καταβολή επιδόματος στου συνταξιούχους ή διαφορετικά 13η σύνταξη. Το κόστος αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου