Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Π. Κουρουμπλής: Ελλάδα και Ευρώπη να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στην άρση του πατέντουμ των εμβολίων.

 

Χαιρετίζουμε την απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης που τάσσεται υπέρ της κατάργησης της πατέντας για τα εμβόλια της Covid-19.

Στις 15 Μαΐου του 2015, όταν συμμετείχα ως υπουργός Υγείας στη Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη, ζήτησα και από τους εκπροσώπους του ΠΟΥ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μείωση του χρόνου ισχύος του πατέντουμ για τα πρωτότυπα φάρμακα. Ταυτόχρονα, ζήτησα και την από κοινού διαπραγμάτευση της τιμής και αγοράς των καινοτόμων φαρμάκων προκειμένου να καταστούν προσβάσιμα ανεξαιρέτως σε όλους τους πολίτες του κόσμου.

Η πανδημία επιφέρει τρομακτικές ανατροπές σε παγκόσμιο επίπεδο.  Δεν απειλεί μόνο την υγεία των πολιτών αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο με ανυπολόγιστες ζημίες.  Είναι γνωστό ότι οι πολυεθνικές του φαρμάκου αξιοποιούν στο έπακρο τα χρήματα του  φορολογούμενου ευρωπαίου και παγκόσμιου πολίτη, διαμέσου των ερευνών που κάνουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Συνεπώς, δεν μπορούν να υποστηρίζουν ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν μόνο σε αυτούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε εγκαίρως στη γραμμή αυτή. Και είναι αλήθεια ότι όσοι υποστηρίξαμε πρώιμα με δημόσιες τοποθετήσεις μας την άποψη αυτή, δεχθήκαμε καλόπιστες αλλά και κακόπιστες κριτικές πως  αυτά που ισχυριζόμαστε  είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έστω και τώρα, αφού η Ελληνική κυβέρνηση δεν μας είπε ποτέ, εάν τελικώς  έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για την τιμή και αγορά των εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ας αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με άλλες χώρες ώστε οι Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες να αποδείξουν εν τοις πράγμασι ότι κατανοούν την υγεία των πολιτών ως υπόθεση πρωτίστως ανθρώπινη και δευτερευόντως οικονομική.

Ελπίζω ότι οι Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες θα αρθούν στο ύψος των παγκόσμιων ανθρώπινων στιγμών και αναγκών, προκειμένου να ανασταλεί το πατέντουμ των εμβολίων, μέχρι να  εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου, ανεξαιρέτως χωρίς διακρίσεις και να ξεπεραστεί η πανδημία της COVID-19.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου