Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Θα μου λείψεις φίλε. Καλό σου ταξίδι.

Ο επικήδειος λόγος του πρώην Δήμαρχου Καλλιθέας και νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προοπτική ζωής» κ. Κώστα Ασκούνη στην κηδεία του Θοδωρή Ψαλιδόπουλου

Αγαπημένε φίλε,

Αισθήματα βαθύτατης οδύνης και θλίψης δημιούργησε στο Δήμο και στους πολίτες της Καλλιθέας ο αδόκητος χαμός σου.

Βουβαμάρα και παγωνιά απλώθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη στην Καλλιθέα, όταν το Σάββατο το πρωί κυκλοφόρησε η θλιβερή είδηση της απροσδόκητης απώλειάς σου.

Κανείς δε μπορούσε να πιστέψει ότι ο Θοδωρής έφυγε έτσι ξαφνικά για μακρινό ταξίδι.

Μαζί με το σοκ ένα μεγάλο γιατί ήταν στα χείλη φίλων και συμπολιτών.

Η Καλλιθέα σήμερα πενθεί για το χαμό ενός άξιου τέκνου της.

ΟΘοδωρής Ψαλιδόπουλος γεννήθηκε στην Χαροκόπου το 1964, από οικογένεια με μεγάλη πολιτική και αυτοδιοικητική παρουσία, αφού ο πατέρας του, ο αείμνηστος Γιώργος Ψαλιδόπουλος, είχε έντονη αντιστασιακή δράση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και διετέλεσε Δήμαρχος Καλλιθέας.

Στις ατελείωτες συζητήσεις μας συχνά μου μιλούσε με θαυμασμό και αγάπη για τον Γιώργο, όπως αποκαλούσε τον πατέρα του και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στις φυλακές και στην εξορία στα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου.

Όμως, το καμάρι του ήταν ο γιος του, ο Γιώργος,  που του έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία και είχαν αναπτύξει έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας και με υπερηφάνεια μιλούσε για τις επιδόσεις του.

Μπολιασμένος, από το οικογενειακό περιβάλλον ο Θοδωρής υπήρξε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, ενώ από το 1992 ήταν μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Ανένταχτος αριστερός από το 2006 με άποψη και θέσεις, ενώ σήμερα είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Από 2015 είναι Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου.

Ο Θοδωρής λοιπόν, ήταν άρρηκτα δεμένος με τα δημοτικά δρώμενα, έντονα πολιτικοποιημένος με μία σπάνια πνευματική καλλιέργεια και κουλτούρα, με εκλεπτυσμένο χιούμορ, με πολιτικό ήθος, με αρχές και αξίες, ένας προοδευτικός αριστερός, ιδεολόγος, άνθρωπος με έμφυτη ευγένεια, με όραμα για την πόλη και τον Δήμο μας, ένας άνθρωπος του πολιτισμού και της διανόησης, που υπηρέτησε με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια το Δήμο Καλλιθέας και τους πολίτες του.

Πρωτοεξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος το 1998 μέχρι και το 2014, ενώ ήταν υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του 2014 και 2019.

Διετέλεσε επί 16 χρόνια Αντιδήμαρχος, ιδιαίτερα στον τομέα του Πολιτισμού, αλλά και σε θέματα Παιδείας και Νέας Γενιάς, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου μας και όχι μόνο.

Ο Θοδωρής διακήρυττε «ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αποτελεί στήριγμα του δικαιώματος κάθε πολίτη να εκφράζει και να καλλιεργεί ανεμπόδιστα τις δημιουργικές του δυνάμεις και αναζητήσεις του» και προσέθετε με ιδιαίτερη έμφαση «ότι η ερασιτεχνική δημιουργία μπορεί να θεωρηθεί μορφή λαϊκής συμμετοχής στην παραγωγή και κατανάλωση πολιτιστικών αξιών».

Πάλεψε για μία ισχυρή και αποκεντρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες, απεξαρτημένη από τον ασφυκτικό συγκεντρωτισμό του Κράτους. Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στήριγμα του πολίτη με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Με βάση αυτές τις αξίες και απόψεις είχαμε επί 16 χρόνια μία υποδειγματική συνεργασία και κατορθώσαμε να επεκτείνουμε και να διευρύνουμε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δομών και υπηρεσιών, αναδεικνύοντας το Δήμο Καλλιθέας σε βασικό μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης.

Ο Θοδωρής συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης «Σοφία Λασκαρίδου», ώστε να καταστεί ένας χώρος πολιτισμού και τέχνης.

Το Δημοτικό Ωδείο «Οδυσσέας Δημητριάδης» αναδείχθηκε σε ένα από τα καλλίτερα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας με πολλές Πανελλήνιες και Διεθνείς επιτυχίες. Ενθυμούμαι με νοσταλγία τον ενθουσιασμό του όταν ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης του «Κόκκινου Σχολείου» που προοριζόταν για τη στέγαση του Ωδείου.

Βέβαια, η μεγάλη του αγάπη υπήρξε η δημιουργία της νέας Βιβλιοθήκης, επί της οδού Ανδρομάχης, αφού ο ίδιος υπήρξε βιβλιόφιλος και συγγραφέας, με σειρά εκδηλώσεων, ώστε οι μαθητές να αγαπήσουν το βιβλίο.

Η ανάπτυξη και διεύρυνση των Εργαστηρίων Ερασιτεχνικής Δημιουργίας ήταν κομβικής σημασίας δράσεις, αφού πίστευε ότι ο πολίτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται θεατής και χειροκροτητής εμπορικών πολιτιστικών προϊόντων, αλλά δημιουργός ο ίδιος στην παραγωγή και κατανάλωση πολιτιστικών αξιών.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Θεάτρου, η απόκτηση του σινέ «ΚΑΛΥΨΩ»,  η δημιουργία της Μικτής Δημοτικής Χορωδίας, η Σχολή Πνευστών και Κρουστών της Δημοτικής Φιλαρμονικής και άλλες δραστηριότητες αποτελούσαν προτεραιότητά μας.

Ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για τη δημιουργία του Μαθητικού Φεστιβάλ το 2009, ενός πρωτοποριακού για την εποχή του θεσμού, όπου χιλιάδες μαθητές δημιουργούν υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δράσεις.

Η συνεργασία δασκάλων και καθηγητών, καθώς και η συμβολή μιας δυναμικής ομάδας γυναικών από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων εξακολουθεί μέχρι σήμερα να το αναδεικνύει σε ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της πόλης μας και όχι μόνο.

Τέλος, η συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, αλλά και την εκκλησία συνέβαλαν στη γενικότερη πολιτιστική αναβάθμιση της Καλλιθέας.

Με το Θοδωρή συνεργαστήκαμε στενά, δουλέψαμε σκληρά με όραμα και σχέδιο για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούσαν την πόλη μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η γνώμη του είχε βαρύνουσα σημασία για μένα.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Θοδωρής άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη, άφησε το δικό του αποτύπωμα στην Καλλιθέα. 

Όμως, πέρα από τα αυτοδιοικητικά ζητήματα, ο Θοδωρής είχε ισχυρή θέση και άποψη για τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, με επιχειρήματα, μακριά από λαϊκισμούς και ακρότητες κατέθετε τις δικές του προτάσεις και απόψεις πάντα από το πρίσμα ενός προοδευτικού αριστερού στελέχους.

Το τελευταίο διάστημα είχαμε πολλές συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού ως Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμουεξέφραζε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για τις  επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι διαπιστώνοντας τα μεγάλα αδιέξοδα, τα οποία η πολιτική και η συμπεριφορά της σημερινής διοίκησης του Δήμου συσσωρεύουν στην Καλλιθέα, είχε διατυπώσει με σαφήνεια ότι η Καλλιθέα χρειάζεται τη σύγκλιση και συνεργασία  των δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων που θα διεκδικήσουν την Διοίκηση του Δήμου, με σαφή προγραμματικά χαρακτηριστικά, ενάντια στον φιλελευθερισμό, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. 

Είναι βέβαιο, ότι ο ξαφνικός και πρόωρος χαμός του, αφήνει ένα μεγάλο κενό στην πόλη και στο Δήμο μας.

 Θοδωρή,

Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, φίλοι, συνοδοιπόροι, συνεργάτες, οι σύντροφοί σου, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι απλοί άνθρωποι της πόλης για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής για όσα προσέφερες στην πόλη και τους ανθρώπους της, αλλά κυρίως να σε διαβεβαιώσουμε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την προσφορά σου.

Από τα βάθη της καρδιάς μου θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό σου  Χριστιάννα, στον αγαπημένο σου γιο Γιώργο και μεγάλο κουράγιο στην πολυαγαπημένη σου μητέρα Ρένα.

Θοδωρή, για μένα προσωπικά σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα να σου απευθύνω τον τελευταίο χαιρετισμό.

Θα μου λείψεις φίλε. Καλό σου ταξίδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου