Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Βόμβα Βαρουφάκη: Η ασάφεια στη συμφωνία ήταν σε συνεννόηση με τους εταίρους


Με «βόμβες» ξεκίνησε η πρώτη συνέντευξη του νέου υπουργού Οικονομικών σε ελληνικό τηλεοπτικό Μέσο. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup ήταν ασαφής επειδή το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την παράταση του προγράμματος από τα κοινοβούλιά τους.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τις ασάφειες στη συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Είμαστε περήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας της συμφωνίας. Οσον αφορά το πλεόνασμα, το ότι δεν αναγράφεται ακριβώς ο στόχος είναι σαν να μας λένε ότι καταλαβαίνουμε το σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα 10 χρόνια γιατί θα καταστρέψεις τον ιδιωτικό τομέα. Δεν βάλαμε νούμερο, γιατί η συμφωνία πρέπει να περάσει από τα άλλα κοινοβούλια. Γι' αυτό συμφωνήσαμε να το αφήσουμε free. Εγώ θα είμαι ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να το υλοποιήσω. Αν πω ένα νούμερο, θα πω ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.
Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Βαρουφάκη στον ΑΝΤ1 ήταν τα εξής:
Για τις ασάφειες στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους
·         Είναι μια μεγάλη επιτυχία, μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής.
·         Η Ευρώπη σύρεται τα τελευταία πέντε χρόνια σε μια μνημονιακή διαδικασία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα πρώτα.
·         Αυτή η αυτοματοποιημένη λιτότητα που δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση δεν αφήνει τους λαούς να έχουν ελπίδα.
·         Η ασάφεια δεν είναι προϊόν μόνο της δικής μας επιδεξιότητας.
·         Εμείς τους είπαμε αφενός ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, Μνημόνιο, όλη αυτή η σκοτοδίνη, αλλά το κράτος έχει συνέχεια, υπάρχει μια υπογραφή που μας δεσμεύει. Από την άλλη, είπαμε ότι ο λαός μάς έδωσε εντολή να αμφισβητήσουμε το Μνημόνιο. Το ερώτημα είναι: πώς παντρεύονται αυτά;
·         Ενα πράγμα που ειπώθηκε τις πρώτες φορές που πήγα έξω ήταν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα, υπάρχει συμφωνία πρέπει να την εφαρμόσουμε.
·         Αν πηγαίναμε έξω και λέγαμε στους λαούς ότι η δημοκρατία έχει καταργηθεί λόγω της ευρωκρίσης, σε ποιους θα κάναμε δώρο; Στη Λεπέν.
·         Τι κάναμε; Καταθέσαμε βέτο στα δύο πρώτα Eurogroup, επιμείναμε να κάνουμε πολιτική συζήτηση στο Eurogroup.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου