Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΗΠΑ: Eρευνα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν

Η έρευνα που διεξάγει ο αμερικανός στρατός για τον βομβαρδισμό (από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορικής των ΗΠΑ) του νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν – κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι – έχει διαρκέσει περισσότερο από όσο αναμενόταν, εξαιτίας των προβλημάτων ταυτοποίησης των αμάχων που σκοτώθηκαν στην επίθεση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την καθυστέρηση της έρευνας που διεξάγει η ειδική ομάδα (CCAT)», δήλωσε ο Κουκ. «Η ταυτοποίηση των θυμάτων του άμαχου πληθυσμού…αποδείχθηκε πολύ περισσότερο προβληματική από όσο εκτιμούσε αρχικά η ομάδα», σημείωσε, τονίζοντας οι αμερικανοί ερευνητές εργάζονται στενά με τα μέλη του MSF και τις αρχές του Αφγανιστάν για να ταυτοποιήσουν τα θύματα.

 Παράλληλα πρόσθεσε πως ο αμερικανός στρατός διεξάγει ξεχωριστή έρευνα για τα αίτια του βομβαρδισμού του νοσοκομείου.
Τη Δευτέρα ο εκτελεστικός διευθυντής των MSF Τζέισον Κόνε δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών από τον βομβαρδισμό ενδεχομένως να αυξηθεί.

Η πρόεδρος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, Δρ. Τζοάν Λιού έχει υποστηρίξει πως η αεροπορική επίθεση της 3ης Οκτωβρίου – κατά την οποία 13 μέλη του προσωπικού των MSF σκοτώθηκαν – συνιστά έγκλημα πολέμου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για σκόπιμο και επαναλαμβανόμενο βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου