Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.

 

Φεβρουάριος του 2022 και η εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Κορυδαλλού όπως και σε άλλους Δήμους της χώρας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τόσο στο μαθητικό δυναμικό όσο και στα οικονομικά των σχολείων.

Οι σχολικές μονάδες λειτουργούν κυριολεκτικά σαν εστίες διασποράς του κορονοϊού όχι μονάχα ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό αλλά και στις οικογένειες τους. Τα πρωτόκολλα  της κυβέρνησης έχουν δείξει ότι είναι ελλιπή και δεν παρέχουν καμία προστασία.

Σύμφωνα με μετρήσεις που δίνονται από το ΕΟΔΥ  για τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα σε μαθητές έχουν ξεπεράσει το 35% του μαθητικού πληθυσμού και σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τον αριθμό των καθηγητών που νοσούν.

Κάθε μέρα στα σχολεία του Κορυδαλλού παρουσιάζονται πολλά κρούσματα τα οποία χρειάζονται  να πραγματοποιήσουν  τεστ διάγνωσης κάτι το οποίο επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες των μαθητών και η κυβέρνηση είναι απών σε αυτό. Αφήνει τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το πρόβλημα αυτό.

 Ό Δήμος Κορυδαλλού, προς τιμή του, παρέχει δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του Δήμου με την βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών της, αλλά και σε Ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα. Αυτό είναι μια ανάσα στην δύσκολη αυτή περίοδο για τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς.

Και να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα; Όχι . Τα ταμεία των σχολικών μονάδων σε ελάχιστους μήνες θα αδειάσουν και θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία αυτών. 

Οι ανάγκες για θέρμανση έχουν αυξηθεί, γιατί τα μαθήματα γίνονται με ανοικτά τα παράθυρα λόγω της πανδημίας και φυσικά όπως έχουμε καταλάβει, όλες οι τιμές όπως  του πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, η ΔΕΗ έχει σχεδόν διπλασιαστεί λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς  και η ΕΥΔΑΠ είναι αυξημένη με το κόστος της αποχέτευση του Δήμου που περιέχετε στους λογαριασμούς αυτούς, να βρίσκεται στο 75% της κατανάλωσής νερού.

Επίσης λόγω της πανδημίας του ιού, οι ανάγκες σε αναλώσιμα καθαριότητας και ατομικής προστασίας είναι μεγάλες, ένα κόστος που βαρύνει τις σχολικές μονάδες. Οι αγορές σε είδη καθαριότητας σχεδόν έχουν διπλασιαστεί, γιατί εκτός από την καθαριότητα των χώρων κρίνεται απαραίτητο και η απολύμανση των επιφανειών με επιπλέον υλικά καθαρισμού.

Σε αυτά τα  προβλήματα θα μπορούσε να επέμβει ο Δήμος Κορυδαλλού, για την μείωση στον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και συγκεκριμένα στο ποσοστό χρέωσης της αποχέτευσης, που είναι δική της αρμοδιότητα και να ζητήσει αν όχι απαλλαγή, τουλάχιστον μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα δημόσια σχολεία.

Όλοι οι Δήμοι έχουν επιχορηγηθεί με έκτακτα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών λόγω πανδημίας και θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να επιχορηγήσει με  έκτακτα κονδύλια τις σχολικές μονάδες για αγορά αναλώσιμων υλικών καθαριότητας και μέσα ατομικής προστασίας το οποίο φυσικά  δεν έχει κάνει ακόμα και που είναι υποχρέωση της.

Ο Δήμος Κορυδαλλού όχι μόνο δεν κάνει μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων αυτών, αλλά κωφεύει στις φωνές των εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολικών μονάδων. Ο Δήμος και η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εκπαιδευτικούς και δασκάλους μόνους να παλέψουν τον ιό σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου