Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα ταμείο και μία σύνταξη για όλους από το 2017

Τη λειτουργία από το 2017 ενός ταμείου συντάξεων για όλους με ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών αποφάσισε και προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα. Πρόκειται για το Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΕΑΤ) για τους συνολικά 11,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους της χώρας.


Το μέτρο, που προβλέπεται, ως εναλλακτικό σενάριο και στο προσχέδιο της μελέτης του ΚΕΠΕ για τη διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα η οποία και το υποστηρίζει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
 Στο νέο ταμείο θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Το ίδιο θα ισχύει για την είσπραξη εισφορών, την οικονομική διαχείριση και την απονομή συντάξεων.
 Θα αφορά 5.972.215 ενεργούς ασφαλισμένους και 2.657.568 συνταξιούχους, αλλά και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους. Ήδη προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του ΕΕΑΤ προωθούνται τα παρακάτω δύο μέτρα:
 1. Δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων. Ο νέος φορέας θα απονέμει συντάξεις για όλα τα Ταμεία, ενώ θα υποστηρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα Άτλας, που θα περιλαμβάνει ψηφιοποιημένο, ολόκληρο τον εργασιακό βίο και τις διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς κάθε ασφαλισμένου.
 2. Δημιουργία Ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων υπό τη φορολογική διοίκηση με την ενδιάμεση συνδρομή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών που συγκεντρώνει τα χρέη και τους οφειλέτες.
 Θα προηγηθούν το 2015 η ενοποίηση επικουρικών - εφάπαξ υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ, σε ανεξάρτητους τομείς, η αναδιοργάνωση υπηρεσιών ΙΚΑ, η ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων – ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, η ένταξη του νέου Ταμείου στο ΙΚΑ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, η αναδιοργάνωση του ΟΓΑ σε μοντέλο Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και η σταδιακή ενοποίηση των καταστημάτων της περιφέρειας σε ένα 6μηνο, υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου, για σύνταξη, εξυπηρέτηση του πολίτη και Κέντρα Εξυπηρέτησης Απονομής Σύνταξης και Επεξεργασίας Παροχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου