Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Τα τεκμήρια "τρώνε" την έκπτωση στο φόρο ακινήτων – Με τρικ ο φόρος δεν μειώνεται

- Χιλιάδες πολίτες θα χάσουν τη μείωση από 50% ως και 100% λόγω τεκμηρίων
- Ποιοι πέφτουν στην παγίδα και θα αναγκαστούν να πληρώσουν αυξημένο χαράτσι
- Πως μερικά τετραγωνικά ή λόγω αντικειμενικής χάνεται η έκπτωση του φόρου


Την ώρα που κάνουν εκπτώσεις... ξεχνούν ότι η βάση του φόρου είναι άδικη καθώς στηρίζεται σε ανύπαρκτες αντικειμενικές αξίες. Τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ταυτόχρονα ανεβάζουν στα ύψη με πλασματικό τρόπο την περιουσία των πολιτών.


Η νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει μειώσεις κατατίθεται αύριο, όμως τα όρια που μπαίνουν αφήνουν εκτός εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και έτσι οι εκπτώσεις θα πέσουν στο κενό.

Με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης το ύψος του συνολικού ετησίου φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματός τους έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα των εισοδηματικών ορίων που έχουν τεθεί για την χορήγηση των απαλλαγών με αποτέλεσμα να χάσουν την απαλλαγή ή την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του νέου φόρου θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου που βεβαιώθηκε για τον φορολογούμενο, την σύζυγο που συνυποβάλλει δήλωση και τα εξαρτώμενα μέλη εφόσον πληρούνται ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις:

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τώρα να προσθέσουν και κριτήριο συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του έτους 2013 να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι για να απαλλαγεί από το 50% του ΕΝΦΙΑ μια οικογένεια με 1 παιδί, το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 11.000 ευρώ, ενώ για να γλιτώσει από το 50% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μια τετραμελής οικογένεια το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. 

Ώς «συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα» θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου