Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».... από τον Ζάεφ


Διπλωματικές απαντήσεις σε μια σαφή προσπάθεια να μην προκαλέσει αντιδράσεις επέλεξε να δώσει ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Κάπως έτσι είπε ότι η χώρα του έκανε λάθη, και στέλνει μήνυμα  «φιλίας»
δηλώνοντας ότι αναγνωρίζει την αρχαία ελληνική ιστορία της Μακεδονίας.


Υπογραμμίζει επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον. Κάνει λόγο για μία "διαδικασία μη αναστρέψιμη", τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να την αλλάξει". Αναγνωρίζει μάλιστα ότι η χώρα του πλήρωσε στο παρελθόν μεγάλο τίμημα από την πολιτική που ακολούθησε - αναφερόμενος στην περίοδο Γκρουέφσκι - και δεν πρόκειται να επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Επί της ουσίας της συμφωνίας, διαχωρίζει με απόλυτη σαφήνεια την ιστορική κληρονομιά της πατρίδας του, αναγνωρίζοντας χωρίς περιστροφές την αρχαία ελληνική κληρονομιά και ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας. Αναφορικά με το σήμερα, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δικαιούται να είναι η χώρα - ηγέτης στα Βαλκάνια.

Αποκάλυψε ακόμη ότι μιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση να είναι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε ότι το μεγαλύτερο βραβείο είναι η φιλία τους και το καλύτερο μέλλον για τις δύο χώρες και τους πολίτες τους. Ευελπιστεί δε η φιλία αυτή να καλλιεργηθεί περαιτέρω στο μέλλον, αλλά και Έλληνες και Σκοπιανοί να καταφέρουν να γίνουν "ειλικρινείς φίλοι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου