Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Aνακοινωθέν Εurogroup: Συμφωνία για τα κεντρικά στοιχεία της μεταρρυθμιστικής πολιτικής

Στην επίτευξη συμφωνίας ως προς «τα κεντρικά στοιχεία της μεταρρυθμιστικής πολιτικής» εστιάζει το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup,  κάνοντας ειδική μνεία στα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ελληνική αξιολόγηση.
Όπως αναφέρεται επακριβώς, η επιτευχθείσα συμφωνία «αναφέρεται στο μέγεθος, το χρονοδιάγραμμα και την αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων».

«Οι θεσμοί θα συνεχίσουν την τεχνική εργασία στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό, ώστε να ολοκληρώσουν σύντομα τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» προστίθεται στο ανακοινωθέν.
Κατά τη διάρκεια του Eurogroup, υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τις εντατικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.


 Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τη συμφωνία της Μάλτας

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου για την κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία επετεύχθη στο Eurogroup  της Παρασκευής στη Μάλτα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020». 
Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αποκρούστηκαν το λοκ άουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων. Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup».

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον  ΕΝΦΙΑ  και τη φορολογία εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου