Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Τσακαλώτος: Ταυτόχρονη νομοθέτηση η νομοθέτηση μέτρων και αντιμέτρων. Επιστροφή συλλογικών διαπραγματεύσεων

Με την καταρχήν συμφωνία και την επιστροφή των θεσμών , ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η συμφωνία προβλέπει μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019, της τάξης του 1% του ΑΕΠ δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Το επιπλέον 1% θα προκύψει από τις παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο (μείωση αφορολόγητου) οι οποίες προγραμματίζονται για το 2020. Την ίδια στιγμή όμως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε στη συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup ότι επετεύχθη συμφωνία και στα εργασιακά ζητήματα.
Μάλιστα οριοθέτησε τη διαδικασία επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μια διαδικασία που θα συμπεριλαμβάνει και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης. Ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα και απάντησε ότι τα εργασιακά ήταν ένα από τα μεγάλα ζητήματα που συμφωνήθηκαν στο σημερινό Eurogroup. Επιπρόσθετα υπήρξε συμφωνία ώστε να μην αυξηθεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων και να μην επανέλθει στη χώρα το μέτρο της ανταπεργίας (lock out).
Ο κ. Τσακαλώτος πάντως παραδέχτηκε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα που μπορεί να μην αρεστά υπονοώντας προφανώς τις περικοπές στις συντάξεις. Όμως πρόσθεσε ότι για κάθε 1% του ΑΕΠ περικοπών που θα γίνουν το 2019 στη συνταξιοδοτική δαπάνη και 1% το 2020 για το φορολογικό πεδίο θα υπάρχει και ανάλογο ποσοστό από θετικά μέτρα.
Στα θετικά μέτρα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε ένα «πακέτο που φτάνει το 1,8 δις. ευρώ». Το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για μέτρα που αντιμετωπίζουν «την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση με μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης». Επίσης, θα μειωθεί η συνδρομή των συνταξιούχων στο φάρμακο, ενώ θα υπάρξει και ένα επενδυτικό πακέτο. 
Για το 2020 τα θετικά μέτρα που θα συμφωνηθούν θα είναι προς την πλευρά των φόρων με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στο φόρο εισοδήματος. Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι έτσι δημιουργείται μια βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, συνεχίζοντας την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και η οποία αποτυπώνεται στα 750 εκατ. ευρώ που θα δοθούν φέτος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. 
Σε κάθε περίπτωση όμως για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω θετικά μέτρα θα πρέπει η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους των πλεονασμάτων που έχουν τεθεί. Πάντως θα υπάρξουν τα σχετικά νομοθετήματα από τώρα, έτσι ώστε να γίνει η εφαρμογή τους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, που έχει οριοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018. Επίσης, ο κ. Τσακαλώτοςεπισήμανε ότι η εφαρμογή των μέτρων της μείωσης των δαπανών για τις συντάξεις και των παρεμβάσεων στο φορολογικό πεδίο, που «κρύβουν» μείωση στο αφορολόγητο, προϋποθέτει ότι θα έχει επέλθει μέχρι τότε συμφωνία για το χρέος της χώρας.


ΔΝΤ: Θετικές οι προοπτικές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Θετικές είναι πλέον οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά από πολύ καιρό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν «επαρκείς διασφαλίσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος τύπου ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε ανακοίνωσή του, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες.
O εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα πολιτικής που παραμένουν ανοικτά. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, «βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο όπου μπορούμε να ισχυριστούμε βάσιμα ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί των ανοικτών θεμάτων κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στην Αθήνα».
«Μία τέτοια συμφωνία, στις πολιτικές θα πρέπει να συμπληρωθεί με διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστούν επαρκείς διασφαλίσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική η οποία θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους, πριν το πρόγραμμα τεθεί για έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Μοσκοβισί: Ισορροπημένη η συμφωνία.
Την κατ’ αρχήν συμφωνία, που, όπως είπε, επιτεύχθηκε σήμερα για την Ελλάδα, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Eurogroup  στη Μάλτα.
Όπως ανέφερε, οι συνθήκες θα επιτρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (stafflevel aggrement). Διευκρίνισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά, αλλά πρέπει να μπουν οι τελευταίες πινελιές για μία ξεκάθαρη και τελική συμφωνία.
Τόνισε ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτήν την αβεβαιότητα που εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για κατάσταση που την αξίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, πρόκειται για μια ισορροπημένη η συμφωνία, καθώς, όπως είπε, πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου