Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Αλέξης Τσίπρας: Πρώτα ο αλυτρωτισμός μετά το όνομα

Η σχεδόν τρίωρη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός σημαδεύτηκε από την αμοιβαία προσπάθεια -πέραν των κόκκινων γραμμών- να συνεχιστούν οι κινήσεις που θα συμβάλουν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ρητά και δημόσια ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι, παρά την καλή διάθεση που επιδεικνύει η Ελλάδα για καλές σχέσεις επ' ωφελεία και των δύο χωρών
αλλά και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, «δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό, σε όλες τις μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην αναγκαιότητα αλλαγών στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας, που θα πρέπει να είναι σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, είναι να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός «και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον». Προφανώς, η Αθήνα επιδιώκει όχι απλώς την απάλειψη των αλλοτριωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αλλά και τη συμπερίληψη κάποιας δέσμευσης ότι το Σύνταγμα δεν θα μπορεί να αλλάξει εκ νέου στο μέλλον.
Όπως προαναφέρθηκε, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν μία ειλικρινή συζήτηση που υπερέβη τις δύο ώρες, στην οποία δεν έκρυψαν και τις δυσκολίες. Ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι λύση μπορέι να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων –και, προφανώς, το «έναντι όλων» περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Όμως, κάτι τέτοιο κατέστη σαφές από την ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κατά πληροφορίες, κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Μάλιστα, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος και της αναθεώρησής του, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ να παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά «είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα». «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», φέρεται να παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, το κεντρικό μήνυμα που έλαβε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κατά τη συνάντηση ήταν: «Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου