Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

6 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες

Πρόθεση να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της Πληροφορικής μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εκφράζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός δυσκολεύεται να βρει εργαζόμενους με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες.

Ποσοστό μεγαλύτερο από 60% των εταιρειών απαντά ότι σκοπεύει να προσλάβει τουλάχιστον ένα (και έως πέντε άτομα), ενώ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εκδηλώνει πρόθεση να προσλάβει από πέντε έως δέκα άτομα στον τομέα του ΙΤ. Μάλιστα, υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 11% των μικρομεσαίων εταιρειών που δηλώνει ότι έχει πλάνα για την πρόσληψη άνω των 20 ατόμων στον τομέα της Πληροφορικής, ενώ το 3% κάνει λόγο για προσλήψεις 11-19 ατόμων στο ΙΤ.

Οι εταιρείες που προσανατολίζονται στον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων δραστηριοποιούνται στους κλάδους του ICT και σε τομείς σχετικούς με τα χρηματοοικονομικά. Τα πλάνα των εταιρειών στην Ελλάδα για προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της Πληροφορικής ευθυγραμμίζονται με την ανάγκη για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων. Ωστόσο, τα φιλόδοξα αυτά σχέδια προσλήψεων σκοντάφτουν στην έλλειψη προσωπικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες στην ελληνική αγορά εργασίας.

Αδυναμία εύρεσης
Πάνω από 6 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν πως υπάρχει σοβαρή αδυναμία εύρεσης προσωπικού με τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες, παρά την πρόθεση να προχωρήσουν σε προσλήψεις τους επόμενους 12 μήνες. Εξ αυτών, ένα ποσοστό 18% χαρακτηρίζει την εύρεση προσωπικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες ως “πολύ δύσκολη”, το 43% ως “δύσκολη”, ενώ σχεδόν το 30% τη χαρακτηρίζει “ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη”.

Υπάρχει πάντως και μια μειοψηφία μικρομεσαίων εταιρειών στην Ελλάδα, που δηλώνει ότι η υπόθεση εύρεσης προσωπικού με τις αναγκαίες δεξιότητες είναι “εύκολη” (7,5%) ή “πολύ εύκολη” υπόθεση (1,5%).

Περιζήτητες ειδικότητες
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας “Greek Market’s Needs in Tech Talent”, που πραγματοποίησε η μη κερδοσκοπική εταιρεία SocialInnov, με την υποστήριξη της Microsoft, οι πιο δημοφιλείς τεχνικές δεξιότητες στην ελληνική αγορά είναι η ανάπτυξη λογισμικού και η διαχείριση βάσεων δεδομένων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που είχε ως στόχο να διερευνήσει τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε προσωπικό με ειδίκευση στις ΤΠΕ, οι εταιρείες ψάχνουν, επίσης, καταρτισμένο προσωπικό στις γλώσσες προγραμματισμού (HTML, JavaScript και CSS κατά κύριο λόγο), στο project management, αλλά και στη χρήση ψηφιακών εργαλείων παραγωγικότητας.

Οι εταιρείες σε ποσοστό 72% θεωρούν ως εξαιρετικά σημαντική τη γνώση κάποιου προγράμματος επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων, όπως το Excel. Ακολουθεί η γνώση προγραμμάτων παρουσιάσεων, όπως το PowerPoint με 62,69% και προγραμμάτων διαχείρισης πληροφοριών και email, όπως το Outlook, με 62,68%. Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται και η γνώση εργαλείων παραγωγικότητας και συνεργασίας με ποσοστό 77,61%, αλλά και εργαλείων project management, με ποσοστό 68,66%. Ακολουθούν οι γνώσεις προγραμματισμού και διαχείρισης βάσεων δεδομένων με ποσοστό 64,18%.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν επαγγελματίες με γνώσεις σε γλώσσες προγραμματισμού, οι οποίες αξιοποιούνται για την ανάπτυξη web εφαρμογών. Έτσι, ως πιο σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού αξιολογούνται οι: JavaScript, HTML, Java, CSS και PHP.

Πηγή: www.sepe.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου