Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής σε (απομακρυσμένες περιοχές), όπως η ....ΚΑΛΛΙΘΕΑ!!!

 


Ναι καλά καταλάβατε σε πρόγραμμα τηλεϊατρικής προχώρα ο Δήμος Καλλιθέας, και στην δημιουργία online Κλινικής.

 Βέβαια ούτε απομακρυσμένος είναι, ούτε μικρός είναι, μιλάμε για έναν από τους 5 μεγαλύτερους Δήμους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει και στο επίσημο site του Δήμου Καλλιθέας:

«Ο Δήμος μας, με γνώμονα την προστασία των ευάλωτων ομάδων προχωρά στη δημιουργία online κλινικής μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με εξειδικευμένους ιατρούς και να λάβουν συμβουλευτική διάγνωση.....» 

Εύλογα διερωτόμαστε όταν ο Δημότης Καλλιθέας έχει σε πολύ κοντινή απόσταση τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Χώρας , τι να την κάνει την τηλεϊατρική με την (συμβουλευτική διάγνωση);

Είναι και αυτό, ένα από τα διάφορα πειράματα του πολίτικου φορέα που (εκπροσωπεί επάξια) ο κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος  τυχαίνει να είναι και ο Δήμαρχος Καλλιθέας.

Ψάχνοντας  και προσπαθώντας να βρούμε και άλλο Δήμο εντός του αστικού ιστού, που να έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα αντίστοιχο αυτού του Δήμου Καλλιθέας, δεν βρήκαμε πουθενά το ίδιο.

Εκτός από την  απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, στις 17 Νοεμβρίου 2020, στην οποία επεκτείνονται οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε νησιά της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση επέκτασης του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής σε νησιά της Περιφέρειας Αττικής, μία δράση προϋπολογισμού 1.2 εκ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). 

Σκοπός της Δράσης  είναι η επέκταση του δικτύου της τηλεϊατρικής σε νησιά της Περιφέρειας Αττικής που δεν διαθέτουν έως σήμερα υποδομές του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ). Εξασφαλίζεται έτσι η άμεση και ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των νησιών σε εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, που διαθέτει σήμερα το ΕΣΥ, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους.»

Φαίνεται μόνο στην Καλλιθέα έχουμε το (καλό παιδί),  για να εξυπηρετεί τα σχέδια και τα πειράματα, που κάποιοι σχεδιάζουν  και  θέλουν να εφαρμόσουν.

Και έκπληξη προκαλεί στις κοινωνικές σελίδες  που ανάρτησε ο Δήμαρχος το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αρκετούς πολίτες να  θριαμβολογούν, να χαίρονται και να επευφημούν, τον Δήμαρχο Καλλιθέας , για το καλό που κάνει στην πόλη .

Και είναι να απορεί κανείς, με πόση ευκολία δεν κατάλαβαν, ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα , είναι μεν καλό (λόγω ελλείψεων βασικών βαθμίδων φροντίδας) για τις απομακρυσμένες περιοχές της Πατρίδας μας, αλλά μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα στο κέντρο της Αθηνάς ,ότι  μάλλον καταπατάτε ως ένα βαθμό, η φυσική παρουσία στην πρωτοβάθμια φροντίδα, και αντί για διάγνωση, έχουμε συμβουλευτική διάγνωση, με ότι αυτό να σημαίνει.

Το ίδιο αναφέρει και στην γνωμοδότηση της στις 3 Απριλίου 2020,η Νομική Υπηρεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την Τηλεϊατρική :

«....η τηλεϊατρική αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για έκτακτες καταστάσεις, ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική πράξη και την κλινική εξέταση από τον ιατρό...»


Ίδωμεν.........


Πεχλιβανίδης Φώτης

Συντάκτης - Αρθρογράφος

Social Reporter



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου