Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΗ: Στις 350.000 ετησίως οι διακοπές συνδέσεων


Στις 350.000 ετησίως, εκ των οποίων περίπου το 60% αφορά σε νοικοκυριά, έχουν φθάσει οι διακοπές των ηλεκτρικών συνδέσεων λόγω μη εξόφλησης λογαριασμού της ΔΕΗ, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξης του 10-15% το χρόνο από περίπου 300.000 αποσυνδέσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης, ενώ οι ζημιές στο δίκτυο από κλοπές μετασχηματιστών κλπ ανέρχονται στα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ) Γιώργος Κόλλιας, προσθέτοντας ότι οι αποσυνδέσεις ακολουθούν ανοδική τάση. Πάντως το 60% όσων διακόπτεται η σύνδεση επανασυνδέονται.

Εκτός από τους απλήρωτους λογαριασμού του ρεύματος, πολλές αποσυνδέσεις οφείλονται στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στη διακοπή συμβάσεων μίσθωσης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, καθώς και την κυκλικότητα των εξοχικών σπιτιών, τα οποία στο τέλος τουριστικής σαιζόν διακόπτουν την παροχή και αργότερα επανασυνδέονται.

Ρευματοκλοπή
Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η ρευματοκλοπή με τις αυθαίρετες επανασυνδέσεις στο δίκτυο. Περίπου το 10% των καταναλωτών στους οποίους έχει κοπεί η σύνδεση ή 35.000 ετησίως επανασυνδέονται μόνοι τους, πράγμα παράνομο και επικίνδυνο, ενώ τελικά ο καταναλωτής θα κληθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πληρώσει το τίμημα, όπως δήλωσε ο κ. Κόλλιας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη πρόσληψης, εντός του 2014, περίπου 500 εξειδικευμένων τεχνιτών (εναερίτες κ.λπ.), καθώς με τις συνεχείς αποχωρήσεις έχει μειωθεί δραματικά το εξειδικευμένο προσωπικό και λόγω του παγώματος των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πάνω από τα 50 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των τεχνιτών. Ο ρυθμός αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης φθάνει στα 220 άτομα ετησίως και στην επόμενη πενταετία υπολογίζεται ότι το προσωπικό των 7.000 ατόμων θα μειωθεί κατά 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου