Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων – Καμία προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θέλει η τρόικα


Τα δικαστήρια θα κρίνουν εάν μπορεί να αποφύγει τον πλειστηριασμό ο δανειολήπτης

- Πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών απαίτησε η τρόικα

- Άφωνοι έμειναν οι υπουργοί και μιλούν για ύποπτη στάση των δανειστών

- Τι σχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση για να προστατευτούν όσοι έχουν “κόκκινο” δάνειοΤέσσερις υπουργοί και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έμειναν με το στόμα ανοιχτό χθες ακούγοντας τους εκπροσώπους της τρόικας να μιλούν για πλήρη άρση των πλειστηριασμών.

Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προστασίας ορισμένων δανειοληπτών, χθες επανήλθαν στην αρχική , σκληρή θέση τους ζητώντας πλήρη άρση των περιορισμών.

Στα δικαστήρια στέλνουν οι τροϊκανοί χιλιάδες έλληνες δανειολήπτες

Ζήτησαν δηλαδή πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και σε ό,τι αφορά στην πρώτη κατοικία για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών.

Οι κύριοι Στουρνάρας, Αθανασίου, Χατζηδάκης, Σκορδάς και Παπαδάκης άκουσαν τους τροϊκανούς να λένε ότι δεν θα λειτουργήσει το σύστημα αποπληρωμής των δανείων εάν υπάρξει οποιοσδήποτε περιορισμός.

Κάλεσαν την ελληνική πλευρά να απελευθερώσει πλήρως τους πλειστηριασμού λέγοντας μάλιστα ότι θα πρέπει τα δικαστήρια να κρίνουν εάν ο δανειολήπτης έχει καλή πρόθεση ως προς την αποπληρωμή και να είναι οι δικαστές που θα κρίνουν εάν θα υπάρξει διακανονισμός ή πλειστηριασμός.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση όχι μόνο του κ. Αθανασίου, αλλά όλων των υπουργών που επεσήμαναν ότι ήταν οι ίδιοι οι τροϊκανοί που ζητούσαν να απεγκλωβιστούν από τις διαδικασίες αυτές τα δικαστήρια που είναι ήδη επιβαρυμένα με χιλιάδες υποθέσεις...

Δεν θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών λέει το υπουργείο

Έτσι όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για έναν τακτικό ελιγμό των εκπροσώπων της τρόικας που μέσω πλειστηριασμών θέλησαν να μπλοκάρουν ολόκληρη τη διαπραγμάτευση...

Έτσι απ' την πλευρά του υπουργείου μένει η πρόταση για μείωση του ορίου των αντικειμενικών αξιών για την προστασία της κύριας κατοικίας που είναι σήμερα από 300.000 ως και 450.000, αλλά και η κατάργηση της διάταξης με την οποία δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις αυτές σύμφωνα με το υπουργείο είναι αρκετές ώστε οι πραγματικοί μπαταχτσήδες που κρύβονται πίσω από αυτές τις διατάξεις να αναγκαστούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι πρόκειται για περίπου 15.000 άτομα που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής, αλλά δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του νόμου.

Παρά τη στάση των δανειστών και παρά τη νέα εμπλοκή υπάρχει αισιοδοξία πως τελικά δεν θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση και πως τουλάχιστον η πρώτη κατοικία θα προστατευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου