Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τατσόπουλος και διαφωνούντες προκαλούν αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ


Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την Κουμουνδούρου εξελίσσονται τα κρούσματα διαφωνιών από βουλευτές και στελέχη, κατά το τελευταίο διάστημα και σε μία κρίσιμη καμπή για την πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Το κρεσέντο διαφοροποίησης του βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου, που ήλθε λίγες μέρες μετά την κριτική του Μανώλη Γλέζου σχετικά με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει για το πρόγραμμά του, προκάλεσε αναταραχή στην ηγεσία του κόμματος.
 Την ώρα μάλιστα που η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για την ευρωπαϊκή πολιτική, που θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έως τα τέλη Νοεμβρίου και ειδικά στο σημείο που αφορά στη στάση της ηγεσίας έναντι της ευρωζώνης. Στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας τις τελευταίες ημέρες και ενόψει των προετοιμασιών για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται σαφές ότι η αριστερή πλατφόρμα θα ασκήσει έντονη κριτική στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει τη ρητορική της καταστροφολογίας για την περίπτωση, που μία κυβέρνηση της αριστεράς αναγκαστεί να βρεθεί ή να επιλέξει το δρόμο της εξόδου από το ευρώ.

Ειδικά με τον κ. Τατσόπουλο, που κυριαρχεί δύο μέρες τώρα στο προσκήνιο, η αμηχανία της Κουμουνδούρου με την περίπτωσή του είναι εμφανής. Κι άλλες φορές στο παρελθόν ο συγγραφέας βουλευτής είχε εκφράσει διαφωνίες, αλλά τούτη τη φορά η κριτική του στο κόμμα είναι έντονη και πολυεπίπεδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικά η ανανεωτική αριστερά δεν έχει κουλτούρα διαγραφών, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να προχωρήσει σε απομάκρυνση του βουλευτή, παρότι κάποιοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα χρήσιμο μήνυμα προς όλους.

Άλλοι λένε ότι η πανσπερμία απόψεων, η «πολυχρωμία» και ο πλουραλισμός είναι στη φύση του κόμματος και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, όσο επώδυνο κι αν εξελίσσεται κάθε φορά.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος με δύο παρεμβάσεις του, μόλις σε μία ημέρα, κατάφερε να αμφισβητήσει μία σειρά από πολιτικές και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων:

- Διαφώνησε πλήρως με την προοπτική συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες προειδοποιώντας ότι ο ίδιος θα αποχωρήσει σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

- Τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, με τη βασική προϋπόθεση αυτό να αλλάξει «αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να παραδοθούμε» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι όμορος χώρος με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κεντροαριστερά και όχι το ΚΚΕ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «με την οποία είμαστε σαν την Ανατολή με τη Δύση».

- Εξέφρασε τις διαφωνίες του με την αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαι κομμουνιστής». Και διευκρίνισε ότι «με την αριστερή πτέρυγα του Λαφαζάνη δεν έχω τίποτε κοινό μαζί τους...».

- Χαρακτήρισε πάντως ρεαλιστική την αλλαγή στάση του Αλέξη Τσίπρα από το Τέξας σχετικά με το ευρώ. Διευκρίνισε πάντως ότι μολονότι ο ίδιος δεν θα ενστερνιζόταν τη ρητορική του τύπου «σκίζουμε τα μνημόνια», η τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα υπαγορευθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. «Αν έχουμε αυτοδυναμία δεν το ξεχνάμε, αν δεν έχουμε, όμως, πώς θα προχωρήσουμε με αυτή τη ρητορική;» αναρωτήθηκε.

- Χαρακτήρισε ατυχές το «λογοπαίγνιο» του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, για τους γονείς του Πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας πάντως ότι «ατυχή σχόλια γίνονται κατά συρροή το τελευταίο διάστημα».

- Διαφοροποιήθηκε από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το σκίτσο του Χαντζόπουλου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» που αποτέλεσε αφορμή «πολέμου» ανάμεσα στην «ΑΥΓΗ» και «ΤΑ ΝΕΑ», αναφέροντας ότι «ο Χαντζόπουλος δεν είναι σεξιστής, γιατί παλαιότερα ήταν ο ίδιος που παρουσίασε την τρικομματική ως σεξιστικό ιψενικό τρίγωνο. Τότε, όμως, δεν ήταν σεξιστής».

Πάντως παρά τον προβληματισμό που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του της Πέμπτης, ο κ. Τατσόπουλος συνέχισε και την Παρασκευή τις εμφανίσεις του σε μίντια τηρώντας την ίδια “γραμμή” διαφοροποίησης από κεντρικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Τατσόπουλος επανέλαβε τη θέση του περί μη στήριξης, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, υποψηφίων που απέχουν από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει το κόμμα να κατεβάσει τον πήχη, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ σε επίπεδο κυβέρνησης μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το χαρακτήρισε εξαιρετικά απίθανο. “Ο μόνος λόγος για να συγκλίνουμε με τη ΝΔ θα ήταν για να μην υπάρξει περίπτωση να παίξει ρόλο στην διακυβέρνηση η Χρυσή Αυγή, για μην υπάρξει θέμα ακροδεξιάς φασιστικής κυβέρνησης”. Για την κόντρα ΑΥΓΗΣ – ΝΕΩΝ τόνισε πως το φαινόμενο της άσκησης κριτικής μέσω σκιτσογραφίας δεν είναι τωρινό και σημείωσε πως δεν πρέπει να αντιδρούν μικρόψυχα οι πολιτικοί, συμπληρώνοντας πως “το να βγει ένα κόμμα και να στοχοποιεί σκιτσογράφους είναι ένας ολισθηρός δρόμος!” Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσον αυτό μπορεί να εφαρμοστεί, δήλωσε πως δεν έχει τόση σημασία το πρόγραμμα, όσο η εκλογική δύναμη που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βγει αυτοδύναμος φυσικά και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Το κατά πόσον θα καταφέρει να το εφαρμόσει θα κριθεί από το μέγεθος της εσωτερικής και της εξωτερικής αντίδρασης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου