Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

«Γκρεμίζεται» η αγορά υπολογιστών στην Ελλάδα

Τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στηνΕλλάδα, άφησαν τα capital controls το 3ο τρίμηνο του 2015, με τις πωλήσεις PCs να μειώνονται κατά περίπου 50% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Η συγκεκριμένη εκτίμηση ανήκει στην IDC, δημοσιοποιήθηκε από τον ΣΕΠΕ,και περιλαμβάνεται σε report της εταιρείας για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), για το 3 τρίμηνο του 2015. Όπως αναφέρει η IDC, εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών, οι πωλήσεις στην Ελλάδα «έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η Ελλάδα δεν αποτελεί την εξαίρεση στη γενική εικόνα της περιοχής, καθώς, συνολικά, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ βρέθηκαν σε καθοδική τροχιά, η οποία ποσοστιαία μεταφράστηκε σε 23%, το 3ο τρίμηνο του 2015, κατά σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2015, στην περιοχή της ΕΜΕΑ, διατέθηκαν συνολικά 18,4 εκατ. συσκευές, ενώ την αντίστοιχη περίοδο είχαν πωληθεί 23,8 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της IDC, η αγορά επηρεάστηκε δυσμενώς από τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και από την πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, αν και οι αποστολές συσκευών που υποστηρίζουν το νέο λειτουργικό Windows 10, άρχισαν να αυξάνονται το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα δωρεάν αναβάθμισης της Microsoft δεν επέτρεψε την τόνωση της ζήτησης για νέες συσκευές.
Οι παραπάνω παράγοντες κλόνισαν τις πωλήσεις σε όλες τις επιμέρους αγορές της περιοχής ΕΜΕΑ, αν και η κάθε περιοχή επηρεάστηκε διαφορετικά: στη Δυτική Ευρώπη η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 18,4%, στη Μέση Ανατολή και Αφρική υπέστη μείωση κατά 28,4%, ενώ η πτώση “βάθυνε” στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου διαμορφώθηκε στο 31,3%.
Όσον αφορά στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, στη Γαλλία οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 21,2% στη Γερμανία κατά 23,3%, η βρετανική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησε κατά 11,15, ενώ καλύτερες επιδόσεις είχε η Ισπανία, όπου η πτώση ήταν της τάξης του 3,3%.
Πτωτικά όλες οι κατηγορίες
Η αγορά ήταν καθοδική και σε ό,τι αφορά στους επιμέρους τομείς της, με τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για οικιακή χρήση να μειώνονται κατά 28,1% και τις αποστολές συσκευών για επαγγελματική χρήση να περιορίζονται κατά 17,2%.
Επιπλέον, πτωτικά κινήθηκαν και οι δύο επιμέρους κατηγορίες συσκευών, με τις πωλήσεις στον τομέα των σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών να υποχωρούν, το 3ο τρίμηνο, κατά 23,3% και τη μείωση στους φορητούς να κινείται στο 22,8% σε ετήσια βάση.
Οι πρωταγωνιστές
Τα στοιχεία της IDC δείχνουν ότι και οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές για την περιοχή ΕΜΕΑ «είδαν» το 3ο τρίμηνο του 2015 τις επιδόσεις τους να επιδεινώνονται σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Στην κορυφή της αγοράς, από πλευράς πωλήσεων (τεμάχια), βρέθηκε η HP, με μερίδιο 23,7%, αλλά πωλήσεις μειωμένες κατά 17,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τη δεύτερη θέση της αγοράς κατέλαβε η Lenovo, που υπέστη μείωση πωλήσεων κατά 20,1%, ενώ το μερίδιο αγοράς της κινήθηκε, επίσης, στο 20,1%. Dell, Acer Group και Asus κατέλαβαν, αντίστοιχα, την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση της αγοράς στην περιοχή ΕΜΕΑ με μερίδια 10,1%, 9,6% και 8,2% (η μείωση των πωλήσεων ήταν αντίστοιχα 11,3%, 38% και 25,5%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου