Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Απειλούν με απεργία οι φαρμακοποιοί

Επιβεβαιώνεται πλήρως το δημοσίευμα του «Έθνους» για τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε στους «θεσμούς» μια σειρά προτάσεων για το άνοιγμα του επαγγέλματος οι οποίες προβλέπουν τα εξής: Μη φαρμακοποιοί θα μπορούν να κατέχουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε φαρμακεία, υπό τον όρο ότι στην εταιρεία θα μετέχει ως μέτοχος και φαρμακοποιός. Κάθε επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να κατέχει περισσότερες από πέντε άδειες φαρμακείων.

Την πρόταση αυτή μετέφερε χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνο Λουράντο και μέλη του προεδρείου, οι οποίοι πραγματοποίησαν... αιφνιδιαστική επίσκεψη στο υπουργείο.

Προσφυγή
Όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης ο ΠΦΣ θα την προσβάλει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Οι φαρμακοποιοί ζητούσαν την εφαρμογή του «γερμανικού μοντέλου», σύμφωνα με το οποίο ο φαρμακοποιός κατέχει το 100% των μετοχών.
Στη Γερμανία υπάρχει ελευθερία ίδρυσης φαρμακείων χωρίς χωροταξικούς ή πληθυσμιακούς περιορισμούς, αλλά απαγορεύεται η ιδιοκτησία πολλών φαρμακείων και οι αλυσίδες φαρμακείων.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι Γερμανοί φαρμακοποιοί εισπράττουν επιπλέον αμοιβές για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Για κάθε συσκευασία συνταγογραφούμενου σκευάσματος που χορηγούν σε νυχτερινό ωράριο χρεώνουν 0,16 ευρώ τα Ταμεία και για κάθε υπηρεσία έκτακτης ανάγκης εισπράττουν έως και 66 ευρώ.

……………………..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου