Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ελπίδα και μικρομεσαία επιχείρηση

 

Στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από την υγειονομική κρίση, το τοπίο παραμένει θολό και  οι προοπτικές για την οικονομία δυσοίωνες.  Ακόμα πιο δυσοίωνο όμως  φαντάζει  το μέλλον στον τομέα των μικρών επιχειρήσεων. Ολόκληροι κλάδοι κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή με εξαφάνιση.

Ο πλήρης αντίκτυπος στην οικονομία από την υγειονομική κρίση δεν είναι, προς το παρόν,  δυνατό να αποτυπωθεί με ακρίβεια καθώς η «πανδημία» βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετώπισαν και άλλοτε στην ιστορία τους τέτοιους τριγμούς με αποτέλεσμα  άλλοι κλάδοι να συρρικνωθούν, άλλοι να  καταρρεύσουν τελείως και άλλοι να περιέλθουν σε μακροχρόνια ύφεση και στασιμότητα.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι μικρομεσαίες  επιχειρήσεις  αποτελούν  έναν από τους βασικότερους πυλώνες της εθνικής μας  οικονομίας και ότι είναι  ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά από το ελληνικό δημόσιο. Όμως η μικρομεσαία επιχείρηση για μία ακόμη φορά βρίσκεται στο «επίκεντρο της θύελλας» και έχει (πλέον)  να διαχειριστεί  δυσβάστακτα οικονομικά  κόστη.

Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι αυτή που συνήθως βάλλεται πρώτη σε όλες τις κρίσεις. Είναι, όμως και αυτή που μπορεί να ανακάμψει πρώτη,γιατί κρύβει μέσα της το όραμα του ανθρώπου (ή των ανθρώπων) που την γέννησε ,  εξυπηρετεί όχι μόνο πελάτες, αλλά και φίλους και  είναι η επιχείρηση που στηρίζεται στην ίδια την κοινωνία.

Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι  συνήθως οικογενειακή και διαθέτει αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας. Δεν είναι απρόσωπη επιχείρηση. Είναι προσωπική στις συναλλαγές της με τον πελάτη, φτιάχνει δίκτυο και πελατολόγια που στηρίζονται στην καλή πίστη, στις καλές σχέσεις, ακόμα και στην καλή γειτνίαση.

 Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το θεμέλιο των τοπικών οικονομιών, αναζωογονούν τις γειτονιές, αποτελούν κέντρο συνάθροισης φίλων και αγαπημένων προσώπων. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι τα αγαπημένα στέκια των κατοίκων, συνδεδεμένα με τα πρόσωπα των ιδιοκτητών τους. Είναι τα σημεία αναφοράς της ιστορίας μιας πόλης.

Το  οικοσύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμβάλει όχι μόνο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας και στη βιωσιμότητα των κέντρων των πόλεων.

Σε νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται  οφείλουμε  να είμαστε (συγκρατημένα)αισιόδοξοι, καθώς  την τελευταία δεκαετία καταφέραμε και περάσαμε από τις συμπληγάδες της κρίσης και των μνημονίων χωρίς την υποβοήθηση κρατικών ενισχύσεων και επιχορηγήσεων…

Ο εμπορικός κόσμος  περιμένει  την εκπόνηση από την πολιτεία ενός   μελετημένου σχεδίου , ενός σχεδίου προοπτικής και ελπίδας, που δεν θα στηρίζει μόνο λίγες μεγάλες επιχειρήσεις,  αλλά τις πολλές και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες χρόνια τώρα σέρνουν το άρμα της ανάπτυξης.

Είναι πιο αναγκαία από ποτέ η θεσμοθέτηση  κινήτρων  που θα αναδείξουν (πάλι) το ελληνικό  επιχειρείν,   δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και  εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και συνολικά το αύριο της Ελλάδος.

Συνάδελφοι,δηλώνουμε παρόν και συνεχίζουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως πάντα  άλλωστε. Δεν είναι η πρώτη  φορά που βρισκόμαστε μεταξύ «σφύρας και άκμονος» αλλά ευχόμαστε  αυτή να είναι η τελευταία. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας στα παιδιά μας,  στην αγάπη και την προτίμηση των ανθρώπων που μας στηρίζουν τόσα χρόνια, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, αλλά  για στην πατρίδα μας.



Με εκτίμηση

Αναστόπουλος Ανδρέας

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου