Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Ο Δήμος Καλλιθέας από το 2012 αναγνωρίζοντας την θυσία του Ήρωα (Ανχης) Στυλιανού Καλμπουρτζή είχε τοποθετήσει αναμνηστική πλακέτα στο σπίτι του στην Καλλιθέα.

 

Μετά από 47 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία ενταφιασμού των οστών του Καλλιθεάτη Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 23 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο.

Ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Κώστας Ασκούνης, αναφέρθηκε στον αντιστράτηγο συμπολίτη μας και τον ηρωισμό που επέδειξε στη Μάχη της Κύπρου απέναντι στα τουρκικά στρατεύματα, καθώς και στις προσπάθειες που έκανε η οικογένεια του για να βρεθούν τα οστά του έτσι ώστε να ταφεί στην Ελλάδα.

Ο κ. Κώστας Ασκούνης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

« Μετά την εισβολή και την επέλαση του Αττίλα, ο Διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, Αντισυνταγματάρχης Στυλιανός Καλμπουρτζής, ενώ επίμονα ζητούσε από το Αρχηγείο οδηγίες, οι οποίες όμως δεν ήρθαν ποτέ, έδωσε άνιση και ηρωική μάχη εναντίον υπέρτερων Τουρκικών δυνάμεων Πεζικού και Καταδρομέων. Πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνισμού, έπεσε ηρωικά μαχόμενος μαζί με άλλους 37 άντρες του στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου για να καλύψει την ασφάλεια αποχώρησης των στρατιωτών του.

Στις 11 Απριλίου 2011, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αναγνωρίζοντας την αυτοθυσία και τον ηρωισμό του Στυλιανού Καλμπουρτζή του απένειμε το βαθμό του Αντιστράτηγου.

 Μετά από πολλές και επίπονες προσπάθειες της οικογένειάς του κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τα οστά του τον Απρίλιο του 2015.

 Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα οι κόρες του Μαρία και Αφροδίτη αποχαιρέτησαν τον πατέρα τους που επιτέλους επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου του 1974 άνοιξε το δρόμο για την εισβολή του Αττίλα και την κατοχή του 37% της Κύπρου.

Σήμερα, η Κύπρος διέρχεται μία κρίσιμη περίοδο όπου ο Τούρκος Πρόεδρος αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Κοινότητας θέλει να επιβάλλει την ίδρυση δύο Κρατών στο νησί. Ταυτόχρονα επιχειρεί την «3η εισβολή» με τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

 Τιμούμε την αυτοθυσία του και τον ηρωισμό του. Επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον ότι με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους θα συνεχίσουμε ως Έλληνες τη στήριξή μας στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση.Ο Δήμος Καλλιθέας αναγνωρίζοντας την θυσία του Ήρωα Αντισυνταγματάρχη Στυλιανού Καλμπουρτζή με μία σεμνή τελετή το 2012 τοποθέτησε αναμνηστική πλακέτα στο σπίτι του επί της οδού Γρυπάρη 84. »


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου