Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

ΟΡΓΗ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ για την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και τις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ


 Οργή και Αγανάκτηση για την Αδιαφορία και τις Αποφάσεις του Δημάρχου Καλλιθέας και την απουσία του την ώρα που συζητιόνταν το θέμα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής  καταγγέλλουν οι Σύλλογοι: Γονέων & Κηδεμόνων της Καλλιθέας.

Ενώ με κοινή επιστολή, από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου, 10ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου, αναφέρουν

« Στις 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Καλλιθέας με θέμα τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση και τη διαμόρφωση χώρων για τη στέγαση τμημάτων νηπιαγωγείου.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από το 8ο, το 10ο και το 12ο Δημοτικά Σχολεία Καλλιθέας (κα Κερκύρα, κα Χατζηαλεξάνδρου, κ. Βρανάς και κ. Παπάζογλου) που συνυπογράφουμε το κείμενο – ενημέρωση.

Επίσης, στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών (η πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Καλλιθέας Μοσχάτου, κα Μούκα και κ. Λάμπρου).

Από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι αποφάσεις των ΔΣ / ΓΣ των συλλόγων μας, οι διαμαρτυρίες των μελών των συλλόγων μας και η στήριξη των αποφάσεων από δεκάδες γονείς που έχουν ήδη υπογράψει τα κείμενα διαμαρτυρίας.

Δεν διαφωνούμε με την αναγκαιότητα άμεσης και ουσιαστικής ικανοποίησης του δικαιώματος των μικρότερων παιδιών μας σε δίχρονη προσχολική αγωγή. Διαφωνούμε με την επικίνδυνη και αντιπαιδαγωγική προσέγγιση που προωθείται από τη δημοτική αρχή. Δεν διεκδικούμε να μην εγκατασταθεί στο "δικό μας σχολείο" τμήμα προσχολικής αγωγής προκειμένου να μεταφερθεί το πρόβλημα σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο. Μακριά από εμάς η λογική του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Θα υπερασπιστούμε μαζί με όλους τους γονείς μικρότερων και μεγαλύτερων παιδιών το σύνολο των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων τους και την προστασία της υγείας τους συνολικά, αλλά και ειδικότερα εν μέσω πανδημίας. Καλούμε το Δήμο Καλλιθέας και όλες τις συναρμόδιες αρχές να κατανοήσουν ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν αποτελεί λύση, δεν θα γίνει δεκτή από την εκπαιδευτική κοινότητα των σχολείων μας και να προβούν χωρίς καμία καθυστέρηση σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προς εξεύρεση μίας λύσης που θα αντιμετωπίζει πραγματικά και ουσιαστικά το ζήτημα της εξασφάλισης του δικαιώματος όλων των παιδιών στη δίχρονη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, χωρίς να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών μονάδων.

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση ήταν οι τοποθετήσεις – διαμαρτυρίες και από τους εκπροσώπους των διδασκόντων εκφράζοντας αντιρρήσεις για της ειλημμένες αποφάσεις της διοίκησης του Δήμου Καλλιθέας.

Η δημοτική αρχή δια των αρμόδιων Αντιδημάρχων (ο Δήμαρχος δεν τοποθετήθηκε για το θέμα που αφορά τα παιδιά μας…) επέμεινε στις αποφάσεις, παρά τις αντιδράσεις μας. Πέρα από την υποχώρηση σε ότι αφορά ορισμένα σχολεία και την προσωρινή αξιοποίηση αιθουσών από το ΠΕΝ, εμμένουν στην:

                   • Κατάληψη της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου και μίας αίθουσας του 12ου δημοτικού Σχολείου «προσωρινά» για κάποιους μήνες στην αρχή της χρονιάς

                   • Διαμόρφωση προκατασκευασμένων αιθουσών ως «προσωρινή» λύση (για 3-4 χρόνια), σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων σε προαύλια δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στην Καλλιθέα όπως και στον προαύλιο χώρο του 8ου Δημοτικού Σχολείου.

 

Τις προτάσεις – αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής στήριξε και υπερψήφισε η παράταξη «Τώρα Καλλιθέα». Ο επικεφαλής της παράταξης και Αντιδήμαρχος κ. Λασκαρίδης, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες από τη μεριά των εκπροσώπων διδασκόντων και γονέων και κηδεμόνων, αναφέρθηκε σε «σιωπηρή πλειοψηφία» που (δήθεν) στηρίζει τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής!!! Διαβάλλοντας τις θέσεις μας ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της στέγασης των νηπιαγωγείων με λογικές αντίστοιχες με τους κάδους απορριμμάτων και τις λαϊκές αγορές, που θέλουμε να είναι κοντά στο σπίτι μας αλλά όχι μπροστά στον δρόμο μας…». Η Δημοτική Σύμβουλος με τη συγκεκριμένη παράταξη και Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων κα. Κοσμίδου δεν έλαβε τον λόγο ενώ μαζί με την παράταξή της υπερψήφισε τις προτάσεις – αποφάσεις της δημοτικής αρχής.

Από τις τοποθετήσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης εκφράστηκε αντιπαράθεση στις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαφώνησαν στη χρήση αιθουσών των σχολείων μας, καθώς και στην τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών σε προαύλιους χώρους. Συμφώνησαν με την αξιοποίηση αιθουσών από το ΠΕΝ, ως μια πρώτη άμεση λύση, συνδυαστικά με την αναγκαία διασφάλιση της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών με πούλμαν. Παράλληλα απαιτείται άμεσα ανεύρεση μόνιμων ασφαλών

λύσεων που να ικανοποιούν τα αιτήματα γονέων και διδασκόντων και τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.

Ορισμένες εκτιμήσεις …

Μπροστά στα δίκαια αιτήματα και την αγανάκτηση των γονέων, συναντάμε την εμμονή από την δημοτική αρχή και την κυβέρνηση που δεν δίνουν δίκαιη και ασφαλή λύση. Ταυτόχρονα συναντάμε επιθέσεις που επιδιώκουν να διαβάλλουν τις θέσεις μας, να μας διασπάσουν, να στρέψουν τους γονείς παιδιών νηπιαγωγείου ενάντια σε γονείς παιδιών δημοτικού. Γονείς παιδιών από την βόρεια Καλλιθέα ενάντια σε γονείς από την νότια Καλλιθέα. Γονείς παιδιών που η δημοτική αρχή προχωράει σε κατάληψη αιθουσών, γονείς παιδιών που θα δουν προκατασκευασμένες αίθουσες στα προαύλια, ενάντια στους υπόλοιπους γονείς. Ξεκαθαρίζουμε… όλα τα παιδιά της Καλλιθέας νηπιαγωγείου και δημοτικού και τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι όλα παιδιά μας. Όλοι μαζί βιώνουμε την επίθεση στις εκπαιδευτικές και υγειονομικές ανάγκες των παιδιών μας με ακατάλληλες αίθουσες, προβλήματα εξοπλισμού, κλιματισμού και εξαερισμού. Όλοι μαζί οι γονείς βιώνουμε τις ελλείψεις σε δασκάλους την ίδια ώρα που οι δάσκαλοι βιώνουν εργασιακά προβλήματα και παραμένουν αδιόριστοι και αναπληρωτές με ελαστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Όλοι μαζί βιώνουμε την υποστελέχωση στην καθαριότητα την ίδια ώρα που οι εργαζόμενες στην καθαριότητα γίνονται λάστιχο παλεύοντας με άνισους όρους για να ανταπεξέλθουν σε αυξημένες ανάγκες για την προστασία της υγείας των παιδιών μας, των οικογενειών μας και της δημόσιας υγείας συνολικότερα.

Απέναντι στην επίθεση θα μας δουν όλους μαζί ενωμένους.

Δεν θα μας ξεγελάσουν όσοι θέλουν να καρπωθούν την δικαιολογημένη αγανάκτηση γονέων, κηδεμόνων και διδασκόντων. Ξέρουμε ποιες πολιτικές είναι υπεύθυνες για αυτό που σήμερα ξεχειλίζει το ποτήρι. Ξέρουμε ποιες πολιτικές στηρίζουν την αξιοποίηση των λίγων εναπομεινάντων «φιλέτων» της πόλης μας από επιχειρηματίες κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κάλυψη των αναγκών των παιδιών μας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και νηπιαγωγεία. Ξέρουμε ποιες πολιτικές οδηγούν στην υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας για να διασφαλίζουν περικοπές δημόσιων δαπανών. Μεταφέρουν αρμοδιότητες στους Δήμους για την παιδεία και αύριο και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Διασφαλίζουν έτσι περικοπές σε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα αύξηση έμμεσων φόρων, δημοτικών τελών κλπ για τους εργαζόμενους αλλά και ακάλυπτες ανάγκες σε κτηριακές υποδομές για νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια - λύκεια.

Η αγανάκτησή μας και η πάλη μας μπορεί και θα έχει αποτελέσματα γιατί δεν θα μας διασπάσουν. Γιατί δεν θα μας αποπροσανατολίσουν. Θα στοχεύουμε αποτελεσματικά ενάντια τόσο στη Δημοτική Αρχή και την Κυβέρνηση που σήμερα υλοποιούν την επίθεση αλλά και ενάντια σε όλους όσοι έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν ή και στηρίζουν σήμερα αυτές τις κατευθύνσεις.

Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε την επίθεση…

Ήδη οι πρώτες υποχωρήσεις σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής σηματοδοτούν πώς πρέπει να συνεχίσουμε. Όλοι μαζί να παλέψουμε ενωμένοι. Όλοι οι γονείς να υπογράψουμε τα κείμενα διαμαρτυρίας που αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις. Να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους γονείς και των νηπιαγωγείων να συμμετέχουμε από κοινού για να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς όρους για τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση για όλα τα νήπια. Να διασφαλίσουμε και να απαιτήσουμε σύγχρονους όρους λειτουργίας για τα Δημοτικά Σχολεία και να μείνουν στα χαρτιά τα σχέδια που θέτουν σε κίνδυνο εκπαιδευτικές και υγειονομικές ανάγκες των παιδιών μας. Να καλέσουμε όλα τα ΔΣ και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας να καταδικάσουν τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και όσους τις στήριξαν. Να οργανώσουμε νέες κινητοποιήσεις σε συντονισμό δάσκαλοι και γονείς δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Μπορούμε και έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να συνεχίσουμε και να νικήσουμε. »

 

Με εκτίμηση

Κερκύρα Καλλιόπη, Χατζηαλεξάνδρου Σταματία, Βρανάς Πέτρος, Παπάζογλου Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου