Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Στον «αέρα» η συμφωνία για τα 31,5 δισ. ευρώ


Νέα αγωνία για την κυβέρνηση και νέος μαραθώνιος για τον υπουργό Οικονομικών: Πρέπει οπωσδήποτε μέχρι τις 7 Δεκέμβρη, δηλαδή σε εννιά ημέρες από σήμερα, να μπορέσει η Ελλάδα να επαναγοράσει ένα μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων για την ουσιαστική μείωση του χρέους κατά 30 δισ. ευρώ.

Υπάρχει συγκεκριμένο «βέτο» της κ. Λαγκάρντ στην προχθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών: Για να βάλει τα λεφτά που του αναλογούν το ΔΝΤ στη δόση των 31,5 δισ. της 13ης Δεκέμβρη και στις δύο δόσεις των υπολοίπων 12 δισ του 2013, πρέπει η Ελλάδα να «τρέξει» γρήγορα και ουσιαστικά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ.

Αν δεν γίνει αυτό μέχρι τις 7 Δεκέμβρη δεν μπορεί να γίνει και η εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου γιατί απλά δεν θα «ανάψει» το πράσινο φως από το ΔΝΤ και δεν θα καταβληθεί από τη πλευρά του το μέρος του δανείου που του αναλογεί.

Για να επαναγοράσει δικά της ομόλογα η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή 10,2 δισ. ευρώ, τα οποία φυσικά δεν έχει. Και εκεί αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα.

Σήμερα πρωί – πρωί, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας έκανε μία μεγάλη σύσκεψη στο γραφείο του με παράγοντες του Υπουργείου για να αναζητήσουν τα χρήματα αυτά, είτε από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (σαν ένα νέο ξεχωριστό δάνειο), είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) τουλάχιστον σε μορφή δικών του ομολόγων που θα δοθούν σε αυτούς που θα πουλήσουν στην Ελλάδα ελληνικά ομόλογα.

Πάντως, για την ώρα δεν έχουν βρεθεί τα 10 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 30 δισ. και έτσι στην ουσία βρίσκεται στον «αέρα» η συμφωνία των Βρυξελλών για το δάνειο των 31,5 δισ. στις 13 Δεκέμβρη.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τα λεφτά θα βρεθούν μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας ώστε οι δημοπρασίες για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων να γίνουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα

 

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου