Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχει plan B αν αποτύχει το σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων


Στο Eurogroup της Δευτέρας θα παρουσιασθούν οι λεπτομέρειες

- Αν υπάρξει αποτυχία θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup

- Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας

Αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σήμερα από τις Βρυξέλλες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιες είναι οι προσδοκίες του Eurogroup από το πρόγραμμα επαναγοράς.

«Δεν θέλω να πω, σε αυτό το στάδιο, ποιες είναι οι προσδοκίες μας από το πρόγραμμα, αυτό που μπορώ, όμως, να πω είναι ότι δεν είναι ασήμαντες».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ευρωζώνη αναμένει από το σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Κληθείς να σχολιάσει τι σκοπεύουν να κάνουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β», επιμένοντας ότι το πρόγραμμα θα πετύχει.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και η ευρωζώνη «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε μια τέτοια περίπτωση, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 21 Ιανουαρίου 2013.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του επόμενου τακτικού Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο ίδιος αξιωματούχος αφού διευκρίνισε ότι ως τότε θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επαναγοράς, με ευθύνη της Αθήνας, τόνισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος, για την καταληκτική ημερομηνία του, καθώς και για τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επί αυτού του ίδιου ζητήματος αναμένεται να τοποθετηθούν, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το Ταμείο συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη στήριξη της χώρας και «εργάζεται για τα συμφέροντά της».

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπογράμμισε την πάγια θέση του Eurogroup ότι «η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση» και ότι «μοναδικές είναι και οι αποφάσεις», που ελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου.

 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου