Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

«Θαύμα»: 60.000 ιδιοκτήτες θα πάρουν πίσω το «χαράτσι» της ΔΕΗ


Όχι, το «αφεντικό» δεν τρελάθηκε. Απλώς τώρα ήρθε στα… λογικά του. Το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα ενάμιση χρόνο αποφάσισε να επιστρέψει σε 60.000 ιδιοκτήτες το χαράτσι της ΔΕΗ που τους είχε χρεώσει χωρίς να το χρωστούν. Μην βιαστείτε να ρωτήσετε πότε θα μπουν τα χρήματα στην τσέπη σας. Πρώτα να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική διάταξη που απαιτείται και… βλέπουμε.


Το 2011, όταν για πρώτη φορά είχε επιβληθεί το τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, χιλιάδες πολίτες είχαν βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν. Ο λόγος; Στα αρχεία της ΔΕΗ, εμφανίζονταν να έχουν σπίτι με περισσότερα τετραγωνικά από ότι στην πραγματικότητα, υψηλότερη τιμή ζώνης από τη σωστή ή ακόμη και υψηλότερη αντικειμενική αξία. Ύστερα από έναν μαραθώνιο για τη διόρθωση των λαθών (καθώς πότε έπρεπε ο ενδιαφερόμενος να πάει στον δήμο και πότε στην εφορία), έπρεπε να έρθει η ώρα επιστροφής των χρημάτων. Αποφασίστηκε αυτό να γίνει με συμψηφισμό της διαφοράς με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012. Ούτε όμως αυτό απέδωσε. Κάποιοι διέκοψαν την ηλεκτροδότηση στο ακίνητό τους και κάποιοι άλλοι έκανε να εισπράττουν χρήματα ακόμη και μετά τον συμψηφισμό. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι φορολογούμενοι γίνονταν «μπαλάκι» ανάμεσα στη ΔΕΗ (η οποία αν και εισέπραξε το χαράτσι εσφαλμένα, δήλωνε αναρμόδια για την επιστροφή του) και την εφορία η οποία επίσης σήκωνε τα χέρια ψηλά.

Για την επίλυση του ζητήματος, αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή η οποία θα υποχρεώνει τις εφορίες πλέον να αποδίδουν τα χρήματά στους δικαιούχους. Πρόκειται για 60.000 άτομα τα οποία κάνει να εισπράττουν περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ

 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου