Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με το πολιτικό αδιέξοδο και τις νέες εκλογές. Εκτός αν προκύψει συνεργασία κομμάτων. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που ζήτησε... θυσίες από όλους, είναι έτοιμος να συνεργαστεί και με τον... διάβολο (κεντροαριστερά).
Οι εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας έδειξαν πως οι Ιταλοί δε θέλουν τη λιτότητα που επιβάλει η Ιταλία, δε θέλουν ούτε τον «εκλεκτό» της Μάριο Μόντι αλλά δεν ξέρουν ποιος είναι χειρότερος: ο Μπερσάνι ή ο Μπερλουσκόνι; Έδωσαν απίστευτα υψηλά ποσοστά στον Μπέπε Γκρίλο και κάπου εκεί, τα πράγματα μπερδεύτηκαν.
Για να υπάρξει κυβέρνηση και να γλιτώσει η Ιταλία την «καταστροφή» της δεύτερης εκλογικής μάχης πρέπει είτε να συνεργαστεί ο Μπερσάνι με τον Μπερλουσκόνι, είτε να συνεργαστεί με τον Γκρίλο. Ή να συνεργαστεί ο Μπερλουσκόνι με τον Γκρίλο. Ο ουσιαστικός νικητής των εκλογών, Μπέπε Γκρίλο, που πήρε σχεδόν 26% με το σύνθημα «είναι όλοι κλέφτες» αποκλείει –σε πρώτη φάση- οποιαδήποτε συνεργασία.
Και εδώ μπαίνει ο παράγοντας Μπερλουσκόνι. Ο «καβαλιέρε» είναι παλιά καραβάνα στην πολιτική. Ήξερε τι έκανε όταν αποφάσισε να ξανακατέβει στις εκλογές. Και τώρα, είναι ο πρώτος που βάζει νερό στο κρασί του.
«Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, πρέπει να αντιδράσουμε», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη και έστειλε μήνυμα ότι θα συνεργαζόταν με τον μεγάλο του αντίπαλο, Τζιανλουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής της κεντροαριστεράς και επί της ουσίας χαμένο των εκλογών.
Όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν κάποια θυσία για το κοινό όφελος, είπε ο «καβαλιέρε» και προσφέρθηκε να είναι η πρώτη... Ιφιγένεια. Για το κοινό όφελος πάντα!
Ο μόνος με τον οποίο δε θα συνεργαζόταν ο Μπερλουσκόνι είναι ο Μόντι. Εκ του ασφαλούς, ο «κύριος καθηγητής» καταποντίστηκε, πλήρωσε τη λιτότητα και το... «φύτεμα» από τη Μέρκελ και με ποσοστό σχεδόν στο 10% δε μπορεί ούτε το ρόλο του ρυθμιστή θα παίξει.
Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων, ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς έχει εξασφαλίσει μεν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά στη Γερουσία το μαχαίρι και το καρπούζι είναι στα χέρια της κεντροδεξιάς και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός εξασφαλίζει 29,55% των ψήφων, έναντι 29,18% για τον συνασπισμό της δεξιάς του Μπερλουσκόνι, και καταλαμβάνει 340 έδρες στην 630μελή Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στη Γερουσία, όμως, η κεντροαριστερά καταλαμβάνει 97 έδρες με το 31,63% των ψήφων έναντι 110 εδρών που εξασφαλίζει η δεξιά με το 30,71% των ψήφων.
Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη στο ιταλικό κοινοβούλιο, με 23,75% των ψήφων στη Γερουσία και το 25,41% στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου