Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Γερμανικός Τύπος: Πέφτει τον Δεκέμβριο η ελληνική κυβέρνηση;


''Παρατηρητές στην Αθήνα βλέπουν ήδη τον Δεκέμβριο ως μοιραίο μήνα, ο οποίος θα μπορούσε να αποφασίσει για την πτώση ή τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Σαμαράς είναι αντιμέτωπος όχι μόνον με την Τρόικα, αλλά και με μαζικές απεργίες σε πανεπιστήμια και στον χώρο της υγείας'' αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.

«Ελληνικό ήθος» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που αναφέρεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «οι φορολογικές αρχές της χώρας της κρίσης γιορτάζουν επιτυχίες. Γνωστοί επιχειρηματίες, επώνυμοι και πρώην πολιτικοί πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι ευχαριστημένος. Αντιθέτως: προκαλεί τους συμπολίτες του ισχυριζόμενος ότι συνεχίζουν να πληρώνουν λίγους φόρους».

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί ο Στουρνάρας

Παρά τις επιτυχίες που σημειώνουν τελευταία οι ελληνικές αρχές, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «το 2013 οι οφειλές των πολιτών έναντι του κράτους αυξήθηκαν κατά επτά δισ. ευρώ. Έτσι τα νέα χρέη αυξάνονται γρηγορότερα σε σύγκριση με την είσπραξη των παλαιότερων. Αυτό αποδίδεται και στη συνεχιζόμενη ύφεση. Πολλοί οφειλέτες έχουν χρεοκοπήσει».

δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, -γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες εστιατορίων- δήλωσαν μεταξύ 2003 και 2010 περίπου το ήμισυ του εισοδήματός τους. Ετησίως χάνονταν έτσι 3,23 δισ. ευρώ

Το άρθρο αναφέρει ότι από την απαρχή της κρίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά για τους περισσότερους Έλληνες οι εισφορές και οι φόροι.

«Ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, όμως, πιστεύει ότι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν λίγους φόρους. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρέπεμψε τώρα σε στοιχεία του ΟΟΣΑ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τον υπουργό. Εκεί μπορεί να διαβάσει κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, -γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες εστιατορίων- δήλωσαν μεταξύ 2003 και 2010 περίπου το ήμισυ του εισοδήματός τους. Ετησίως χάνονταν έτσι 3,23 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ καταργήθηκε το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παλαιότερα πολλοί δήλωναν ένα εισόδημα ακριβώς κάτω από το αντίστοιχο όριο.»

Δεκέμβριος, ο «μοιραίος μήνας» για την κυβέρνηση;

«Περιμένοντας την Τρόικα», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Tagesspiegel που αναφέρεται στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα Δευτέρα νέας επίσκεψης της τριμερούς. Ο αρθρογράφος σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά ότι «οι οικονομικοί επιθεωρητές ακύρωσαν την επίσκεψή τους στην Αθήνα – κλιμακώνεται η διαμάχη με την ελληνική κυβέρνηση».

Παρατηρητές στην Αθήνα βλέπουν ήδη τον Δεκέμβριο ως μοιραίο μήνα, ο οποίος θα μπορούσε να αποφασίσει για την πτώση ή τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Σαμαράς είναι αντιμέτωπος όχι μόνον με την Τρόικα, αλλά και με μαζικές απεργίες σε πανεπιστήμια και στον χώρο της υγείας

Μετά την νέα αναβολή, όπως σημειώνεται, «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει μπροστά του μια όχι ιδιαίτερα ευχάριστη συνάντηση. Ήδη προ δέκα ημερών ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ είχε προειδοποιήσει ότι αρκετοί υπουργοί αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα».

«Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ελπίδα να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να μην επισκιαστεί η ελληνική προεδρία που ξεκινά την πρώτη Ιανουαρίου. Εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, όμως, υπάρχουν εντεινόμενες αντιδράσεις. Για περαιτέρω περικοπές δεν πρόκειται πιθανότατα να βρεθεί πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».

«Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Σαμαράς αναμένεται στις Βρυξέλλες. Αφορμή της επίσκεψης στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν κανονικά η ελληνική προεδρία. Εντούτοις το θέμα της Τρόικα αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος της συνάντησης. Παρατηρητές στην Αθήνα βλέπουν ήδη τον Δεκέμβριο ως μοιραίο μήνα, ο οποίος θα μπορούσε να αποφασίσει για την πτώση ή τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Σαμαράς είναι αντιμέτωπος όχι μόνον με την Τρόικα, αλλά και με μαζικές απεργίες σε πανεπιστήμια και στον χώρο της υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου