Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Σκηνικό εμφυλίου με 25 νεκρούς στην Ουκρανία


Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το Κίεβο με τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία να έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 25 ανθρώπους, ενώ 241 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται ένας δημοσιογράφος. Ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα κήρυξε την αυριανή ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς. Κυρώσεις θα εξετάσει η ΕΕ στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το διάταγμα οι σημαίες στα επίσημα κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ματαιωθούν συναυλίες και αθλητικές συναντήσεις.

Νωρίτερα, ο Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για το νέο ξέσπασμα βίας στο Κίεβο. Μετά το ναυάγιο των ολονύχτιων συνομιλιών ο Γιανουκόβιτς κάλεσε τους ηγέτες του να «πάρουν αποστάσεις από τις ακραίες ριζοσπαστικές δυνάμεις», λέγοντας ότι «δεν είναι πολύ αργά να σταματήσει η σύρραξη».

«Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση και αμέσως», τόνισε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. «Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες», τόνισε αναφερόμενος στις αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο.
 

Ο ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια» με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης της εξουσίας».

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας. Η έρευνα, η οποία έχει στόχο «ορισμένους πολιτικούς» που δεν κατονομάζονται, αφορά «παράνομες πολιτικές ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία είναι αρμόδια για την αντικατασκοπία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Εφοδοι της αστυνομίας - Στους 25 οι νεκροί
Η αστυνομία εξακολουθεί να πραγματοποιεί εφόδους σε αντικυβερνητικούς που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν). Ακτιβιστές κάνουν λόγο για τη χειρότερη βία των τελευταίων εβδομάδων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

ην Μαϊντάν σημειώνονται εκρήξεις, εκτοξεύονται πυροτεχνήματα και καίγονται λάστιχα. Η τελευταία μεγάλη σύρραξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), όταν η αστυνομία προσπάθησε να κινηθεί προς τις σκηνές των διαδηλωτών, με κάποιες από αυτές να τυλιχθούν στις φλόγες

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δώσει τελεσίγραφο στους διαδηλωτές μέχρι το απόγευμα της Τρίτης να εγκαταλείψουν την πλατεία. Οταν αυτό έληξε, η αστυνομία με τεθωρακισμένο όχημα διέλυσε τα οδοφράγματα και εκτόξευσε χειροβομβίδες κρότου λάμψης και νερό. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές αντέδρασαν πετώντας βλήματα πίσω από τεράστιους όγκους φλεγόμενων λάστιχων.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας επισήμως οι νεκροί ανέρχονται στους 25 και οι τραυματίες στους 241, εκ των οποίων 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογραφοι.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000, εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου