Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οι Σκοτσέζοι εκδίδουν δικό τους κρατικό ομόλογο


Με στόχο την χρηματοδότηση έργων υποδομής, όπως δρόμοι, νοσοκομεία και σχολεία, η κυβέρνηση της Σκοτίας αποκτά το δικαίωμα έκδοσης δικού της ομολόγου, σε ένα ακόμη βήμα «ανεξαρτησίας» από το Λονδίνο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου. Η σχετική ανακοίνωση από το βρετανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η σκοτσέζικη κυβέρνηση θα μπορεί να αναζητήσει από τις αγορές έως 2,2 δισ. στερλίνες για μείζονα έργα, από το 2015.

Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που στην Γηραιά Αλβιώνα έχει «φουντώσει» για τα καλά η διαμάχη σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Στην βόρεια πλευρά του νησιού, οι κάτοικοι ετοιμάζονται να απαντήσουν στο ερώτημα «Θα έπρεπε η Σκοτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;» σε δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Αν και ο βρετανός υφυπουργός Οικονομικών την χαρακτήρισε «ιστορική», σημειώνοντας ότι «δείχνει πώς η Σκοτία μπορεί να αναπτυχθεί εντός του Ηνωμένου Βασιλείου» ο πρωθυπουργός της Σκοτίας Αλεξ Σάλμοντ υποστήριξε ότι «δεν μας δίνει επιπλέον δυνατότητες δανεισμού, απλώς τις διαφοροποιεί» και σημείωσε ότι εάν η Σκοτία ήταν ανεξάρτητη θα δανειζόταν φθηνότερα από το 2,9% της Βρετανίας αλλά και άλλων, πολύ μικρότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Για την ώρα πάντως, κατά το BBC, οι αναλύσεις θέλουν το κόστος δανεισμού μίας ανεξάρτητης Σκοτίας να είναι υψηλότερο από αυτό που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου