Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

50.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία - Φόβοι για εισβολή


Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ εξαιτίας της συγκέντρωσης μεγάλου στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται κατά μήκος της ρωσοουκρανικής μεθορίου.

Περίπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες με εξοπλισμό και μονάδες που χρειάζονται για μια στρατιωτική επιχείρηση, βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ -αριθμός υψηλότερος από αυτόν των 20.000 που είχαν αρχικά ανακοινώσει.

Αν και δεν έχουν περάσει ούτε τρεις εβδομάδες από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν αναπτύσσει δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, τανκς, πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα σε χώρες σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το «Kievpost», έντονη στρατιωτική κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη ρωσική περιοχή Κίμοβο στα βόρεια της Ρωσίας, στο Μπελγκορόντ στα βορειοανατολικά της Ρωσίας, στα νότια της Κριμαίας και στα νοτιοδυτικά της Μολδαβίας στην περιοχή της Υπερδνειστερίας την ώρα που διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις και στα βόρεια της Λευκορωσίας.

Με το σενάριο μιας ανοιξιάτικης στρατιωτικής επέμβασης στην ενδοχώρα της Ουκρανίας να ενισχύεται όλο και περισσότερο, ο Γεβιέν Μαρτσκούκ, πρώην υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία τώρα εισέρχεται στη δεύτερη φάση του σχεδίου με στόχο να «εξαλείψει» την Ουκρανία ως κράτος.

«Υπάρχουν πολλά σημάδια για επικείμενη επίθεση», δήλωσε ο Μαρτσούκ στους δημοσιογράφους. Και πρόσθεσε. «Τώρα είναι η ώρα του πολέμου. Για παράδειγμα στην Υπερδνειστερία, έχουν αναπτυχθεί δύο χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες εκ των οποίων οι 800 είναι κομάντος. Αυτό δεν είναι τυχαίο».

«Στόχος του Πούτιν είναι ολόκληρη η Ουκρανία» λέει η μεταβατική

κυβέρνηση στο Κίεβο προειδοποιώντας ότι αυξάνεται ο κίνδυνος σύρραξης.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε την Πέμπτη πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 στρατιώτες κατά μήκος της μεθορίου της με την Ουκρανία. «Σχεδόν 100.000 στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει στην ουκρανική μεθόριο. Είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν πλήγματα διάρκειας πολλών εβδομάδων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέι Παρούμπιι.

«Οι Ρώσοι δε βρίσκονται μόνον στην Κριμαία, έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος όλης της μεθορίου. Στον Βορρά, στην Ανατολή, στον Νότο», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου