Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

“Βόμβα” από Gazprom: Τέλος στην έκπτωση του φυσικού αερίου στην Ουκρανία


O ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει από τον Απρίλιο την έκπτωση στην τιμή με την οποία πωλεί το φυσικό αέριο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ομίλου Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.Η Gazprom προτείνει να χορηγήσει δάνειο ύψους δύο έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για τη διευθέτηση του χρέους της για το ρωσικό φυσικό αέριο που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, μετά τη δήλωση της Ουκρανίας στο ρωσικό όμιλο ότι αδυνατεί να πληρώσει τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.

Η έκπτωση στην τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης που πρόσφερε η Μόσχα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, ανακοίνωσε ο Αλεξέι Μίλερ.

"Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, δεν πληροί τις συμφωνίες για τη χορήγηση έκπτωσης που υπογράφηκαν ως τροποποίηση της σύμβασης, η Gazprom αποφάσισε να μην παρατείνει τη διάρκεια της έκπτωσης αυτής και αυτό θα ισχύσει από τον Απρίλιο", δήλωσε ο Μίλερ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Βεβαίως, το ύψος του χρέους είναι σημαντικό. Για την Gazprom, η πιο απλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση θα ήταν η χορήγηση στην Ουκρανία δανείου ύψους 2 έως 3 δισεκατομμυρίων για να ρυθμίσει το χρέος της του 2013 και για να πληρώσει τις τωρινές παραδόσεις φυσικού αερίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου