Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Πούτιν: Εσχατη λύση η επέμβαση στην Κριμαία

Ύστατη επιλογή αποτελεί για τη Ρωσία η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην Κριμαία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παραχώρησε από την οικία του στα περίχωρα της Μόσχας. Αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας τον Γιανουκόβιτς, ενώ κατήγγειλε ως «αντισυνταγματικό πραξικόπημα» τα όσα διαδραματίστηκαν στη χώρα. Οσο για τις κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τις χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές και επιζήμιες».

«Αυτό που έγινε στην Ουκρανία ήταν ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα και ένοπλη κατάληψη της εξουσίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα από την κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας.

«Στις 21 Φεβρουαρίου ο έκπτωτος πρόεδρος Γιανουκόβιτς συμφώνησε σε όλα όσα ζήτησε η αντιπολίτευση, παραδίδοντας την εξουσία», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

«Η ουκρανική βουλή είναι μερικώς νόμιμη, αλλά όχι οι υπόλοιπες κυβερνητικές υπηρεσίες και ειδικά ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ. Ακόμη κι αν δεν έχει εξουσία, ο Γιανουκόβιτς παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος διότε ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες», συνέχισε. Τόνισε ακόμη, ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς στο Κίεβο για να προσέλθει σε συνομιλίες. Δεν υπάρχει νόμιμος πρόεδρος».

«Κατανοώ ότι ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί», είπε. «Υπάρχει η άποψη ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβόλησαν τους διαδηλωτές στο Κίεβο ήταν προβοκάτορες αντιπολιτευτικού κόμματος. Ο Γιανουκόβιτς με διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε έδωσε εντολή στην αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών», σημείωσε ο Πούτιν..

«Ο Γιανουκόβιτς δεν έχει πολιτικό μέλλον και το το έχω πει. Θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί στην Ουκρανία αν δεν τον είχαμε βοηθήσει», συνέχισε.

Για την αποστολή στρατευμάτων, ο Πούτιν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να σταλεί στρατός τώρα στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένει πιθανή αυτή η επιλογή. Η ανάπτυξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι η έσχατη λύση».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «νεοναζί και αντισημίτες οργιάζουν στην Ουκρανία και ιδιαιτέρως στο Κίεβο, ο λαός της ανατολικής Ρωσίας ανησυχεί και εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να τους προστατεύσουμε αν μας το ζητήσουν, αλλά αυτό είναι ένα "ακραίο μέτρο"».

«Οι ενέργειές μας συχνά κρίνονται παράνομες από τη Δύση, αλλά δείτε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη. Οι δικές μας ενέργειες είναι σύννομες με το διεθνές δίκαιο, διότι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας μας ζήτησε βοήθεια. Η υπεράσπιση αυτών των ανθρώπων είναι προς το συμφέρον μας, είναι μία ανθρωπιστική αποστολή, δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε κανέναν», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στην Κριμαία, ο Πούτιν απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν άπειρες στολές που μοιάζουν μεταξύ τους». «Οι ένοπλες ομάδες που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Κριμαία ήταν οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας και όχι Ρώσοι στρατιώτες», είπε.

Αναφορικά με τις κυρώσεις , ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «Οσοι σκέφτονται στην επιβολή κυρώσεων θα έπρεπε να σκεφτούν τις συνέπειες, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι κοινές».

«Όλες οι απειλές ενάντια στη Ρωσία είναι αντιπαραγωγικές και επιζήμιες. Η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη Σύνοδο G8, αλλά αν οι δυτικοί ηγέτες δεν θέλουν να έρθουν, δεν χρειάζεται να το κάνουν», τόνισε.

Έκανε λόγο για «νευρικότητα» στις ρωσικές αγορές πριν από τα γεγονότα της Ουκρανίας, λόγω της πολιτικής που ακολουθούσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά η πιο πρόσφατη αστάθεια στην αγορά δεν ήταν απολύτως συνδεδεμένη με την Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Πούτιν επεσήμανε ότι οι «διαταραγμένες σχέσεις» με την Ουκρανία μπορούν να αποκατασταθούν μόνο αφότου εκλεγεί νέος πρόεδρος.

«Έδωσα εντολή στην κυβέρνηση να επαναλάβει τις επαφές με τους ομολόγους της στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είναι σε επαφή με τον Γιατσένιουκ», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα τον επερχόμενων εκλογών στην Ουκρανία εάν διεξαχθούν σε συνθήκες "τρομοκρατίας" σαν τις σημερινές. Η Ουκρανία θα πρέπει να εγκρίνει ένα νέο σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος, αλλα αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Μόνο οι Ουκρανοί μπορούν να αποφασίσουν», ανέφερε ο Πούτιν.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ουκρανία δεν μπορούσαν να πολεμήσουν την ευνοιοκρατία και τη διαφθορά στην οικονομία, πράγμα το οποίο αποτελεί τώρα τη που οι Ουκρανοί θέλουν να δουν νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, αλλά η αλλαγή της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι νόμιμη και συνταγματική», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου