Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

«Αντιπινακίδα» για το «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»


«H μεταβολή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης, με την υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας, κακώς έχει επεκταθεί, ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα» υποστηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και προτείνει «αντιπινακίδα» .

Θα είναι γραμμένη στα ελληνικά και αγγλικά, με θα αναγράφει: «ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΕΛΑΤΗ, Η ΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ».

Το περιεχόμενο της συμπληρωματικής πινακίδας σύμφωνα και με τη νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ δεν αντιτίθεται προς την υποχρεωτικά αναρτώμενη πινακίδα της ΑΔ 4/2012, ενώ θεωρεί ότι «θα συνεισφέρει στη διατήρηση της ομαλότητας και νομιμότητας των καθημερινών συναλλαγών, θα προστατεύσει από παρερμηνείες και παρεξηγήσεις που δημιουργεί η ασαφής διατύπωση της αγορανομικής διάταξης για τα εμπορικά καταστήματα και θα αποφύγουμε έμποροι και καταναλωτές άσκοπα δικαστήρια και έξοδα».

Η ΕΣΕΕ, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, θα συνεχίσει να επιμένει στο θετικό μήνυμά της «ταμειακές παντού, αποδείξεις από όλους και για όλα» ενώ καλεί όλους τους καταναλωτές τις επόμενες έξι εβδομάδες να δώσουν σημασία μόνο στις «πινακίδες των εκπτώσεων» με τα ελκυστικά ποσοστά και να αξιοποιήσουν τις πολύ χαμηλές τελικές τιμές των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει τη θέση της για ποιο λόγο δεν μπορεί να επεκταθεί το μέτρο του "δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη" ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα:

- Διότι στην παρούσα φάση τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκδίδουν την προβλεπόμενη απόδειξη αγορών στους πελάτες τους. Η φοροδιαφυγή βρίσκεται κυρίως στο παραεμπόριο και όχι στο οργανωμένο στεγασμένο εμπόριο.

- Διότι εάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν.2065/92, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές ελέγχου της αγοράς και φυσικά, μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει. Η κίνηση αυτή είναι παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες προφανώς δεν επιθυμεί.

Αύριο ξεκινούν οι εκπτώσεις
Από αύριο Τρίτη, 15 Ιανουαρίου και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η εφετινή περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, με τα καταστήματα να χαμηλώνουν τις τιμές τους σε επίπεδα που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και το 70% από τις πρώτες μέρες.
Άλλωστε, πολλά καταστήματα έχουν ξεκινήσει, εδώ και μέρες, να πωλούν τα προϊόντα τους με εκπτώσεις, καθώς η περίοδος των γιορτών δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την πτώση του τζίρου στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου