Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ CLICK AWAY", ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

 

Σίγουρα το ύψιστο και πρώτιστο αγαθό είναι η υγεία, όμως μετά τις τελευταίες  ανακοινώσεις της κυβέρνησης οι συνέπειες για τις εμπορικές επιχειρήσεις καθίστανται καταστροφικές και (συνεχίζει) να πλήττεται το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Οι ζημιές είναι δυσβάστακτες και  φαντάζουν ανυπολόγιστες. Ο ιδιωτικός τομέας σηκώνει μόνος του όλο το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης.

Τα μέτρα για το ποια καταστήματα και πώς ανοίγουν, ουσιαστικά βάζουν ταφόπλακα στην τελευταία ελπίδα του εμπορικού κόσμου για ανάκαμψη και τόνωση. Έναν εμπορικό κόσμο που ανέμενε  τον τζίρο κατά το διάστημα της εορταστικής περιόδου και την ανεβασμένη καλή διάθεση του καταναλωτικού κοινού για   να “σώσει” μέρος της χρονιάς.

Με βάση τα νέα μέτρα, δημιουργείται μια πολύ δύσκολη διαδικασία και  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον επαρκή χρόνο ούτε τους μηχανισμούς για να προετοιμαστούν. Για την συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων η μέθοδος του clickaway είναι ανέφικτη και  μη εφαρμόσιμη.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι την μερίδα του λέοντος (και) του clickaway θα την πάρουν  οι πολυεθνικές που είχαν επενδύσει (χρόνια τώρα)(και) στις ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Οι καιροί έχουν αλλάξει και έχουν εισάγει νέες μεθόδους εξυπηρέτησης, η  μικρομεσαία επιχείρηση όμως,  δεν ήταν και δεν μπορεί να λειτουργήσει  ως  απρόσωπη. Εκτιμώ όμως ότι δεν συνάδουν με το λιανεμπόριο  πρακτικές τηλεργασίας καιclickaway ακόμη και όταν αυτές είναι πρόσκαιρες και περιστασιακές .

 

Η κατάσταση  χαρακτηρίζεται  πιο κρίσιμη από ποτέ. Αναμένουμε από την πολιτεία  να ανακοινώσει αντισταθμιστικά “γενναία” μέτρα στήριξης ρευστότητας και ένα  εκπονήσει  ένα   μελετημένο σχέδιο  για να μείνει “ορθιο” το λιανεμπόριο .Τα συσσωρευμένα χρέη  μόνο με αναδιάρθρωση και μερική διαγραφή θα μπορέσουν να τακτοποιηθούν μελλοντικά.

 

Κλείνοντας θα αναφέρω τα λόγια  που ακούστηκαν πρόσφατα από πολιτικά  χείλη  σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή δεν είναι μόνο ο covid 19, αλλά και τα ψυχικά νοσήματα από το στρες, τα δράματα από την οικονομική χρεοκοπία και η ταλαιπωρία από την μακροχρόνια ανέχεια. Oπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι γιατροί πρέπει να λάβουν υπόψιν τους όλες τις διαστάσεις και να κάνουν την καλύτερη δυνατή στάθμιση…..


Με εκτίμηση

Αναστόπουλος Ανδρέας

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου