Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ανεμβολίαστοι – Νέα δεδομένα για τα rapid test στον ιδιωτικό τομέα – Τσουχτερά πρόστιμα έως 600 ευρώ.

 

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει η κυβέρνηση, δίνοντας στη δημοσιότητα το πλαίσιο που θα ισχύει με τα υποχρεωτικά rapid tests που θα διενεργούνται κάθε βδομάδα.

Όπως προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα οι έλεγχοι θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ θα επιβάλλονται αυτόματα πρόστιμα στους παραβάτες, χωρίς να γίνεται καν έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Πρόστιμα από 300 έως 600 ευρώ

Οι εργαζόμενοι που δεν διενεργούν rapid test με δικά τους έξοδα θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 300 έως 600 ευρώ.

Υπόχρεοι για rapid test με δικά τους έξοδα είναι στον ιδιωτικό τομέα είναι:

  • Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά την τελευταία ή τη μοναδική δόση) ή δεν έχουν νοσήσει (εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει εντός 6μήνου) που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.
  • Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.
  • Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ

 

Ειδικές κατηγορίες υποχρεούνται σε 2 Rapid Test ανά εβδομάδα (20 €):

  • Εστίαση
  • Τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Μεταφορές προσώπων.
  • Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές.
    Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.).
  • Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.
  • Δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές μπορούν να κάνουν πλέον μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα ιατρικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν.

Ηλεκτρονικοί έλεγχοι

Η διαδικασία ελέγχου και η επιβολή προστίμων θα γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών.

Τα διαγνωστικά κέντρα υποχρεούνται εντός 24ωρου να στέλνουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 (ΗΔΙΚΑ).

Το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού. Έτσι διαμορφώνεται το ιστορικό εμβολιασθέντων και το ιστορικό διαγνωστικών ελέγχων.

Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλλει μια νέα υπεύθυνη δήλωση κάθε εβδομάδα.

Πηγή

https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου