Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη πήρε ο Δημήτρης Κοντομηνάς - Κατηγορείται με Λαυρεντιάδη, Φιλιππίδη κι άλλους 23 για τα δάνεια του Τ. T.


 
- Ο ιατροδικαστής ζητά τη μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο για να γίνει γνωμάτευση

- Ο Δημήτρης Κοντομηνάς νοσηλεύεται φρουρούμενος από χθες το βράδυ

- Απαράδεκτη η έκδοση εντάλματος κατά του Άγγελου Φιλιππίδη, λέει ο δικηγόρος του

- Εκτός από τον Δημήτρη Κοντομηνά έχουν συλληφθεί οι Μάριος Βαρότσης και Χαράλαμπος Γιαγκούδης

- Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

- Επτά τα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των "κόκκινων δανείων" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

- Απιστία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματα τα αδικήματα που βαραίνουν όσους κατηγορούνται για την υπόθεση

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των επισφαλών δανείων που είχαν χορηγηθεί σε επιχειρηματίες την περίοδο 2006-2011.

Από χθες το βράδυ, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς νοσηλεύεται –με λοίμωξη του αναπνευστικού- σε ιδιωτικό νοσοκομείο φρουρούμενος, αφού εκδόθηκε και εκτελέστηκε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης.

 

Το μεσημέρι της Πέμπτης, τον ιδιοκτήτη του Alpha επισκέφτηκε στο νοσοκομείο ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Γιώργος Ανδρεάδης, και παρουσία του δικηγόρου του κ. Κοντομηνά, Γρηγόρη Τσόλια, του ανάγνωσε το κατηγορητήριο. Ο επιχειρηματίας ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη, στις 10:00 το πρωί.

Νωρίτερα υπήρξε πληροφορία ότι ιατροδικαστής επισκέφτηκε τον κ. Κοντομηνά στο νοσοκομείο για τον εξετάσει, με εντολή του ανακριτή Διαφθοράς.

Πως ξεκίνησαν όλα

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο. Στους εισαγγελείς Διαφθοράς διαβιβάστηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007- 2012. Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή για την Καταπολέμηση Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ». Χαρακτηριστικά, αναφέρεται περίπτωση επιχειρηματία, κατηγορούμενου σε άλλη υπόθεση, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλος επιχειρηματίας φέρεται να έλαβε παρανόμως δάνειο 110 εκατ. ευρώ.

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του ΤΤ, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου

Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς δημιουργία πλούτου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα ποσά αποκρύβησαν, ουσιαστικά, με τη μεταφορά τους σε offshore εταιρίες ή με τη διάθεσή τους για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Μάλιστα, στο πόρισμα της εισαγγελέως φαίνεται να γίνεται μνεία σε περίπτωση επιχειρηματικού δανείου για το οποίο υπογράφηκε μεταξύ επιχείρησης και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ειδική ρήτρα, η οποία απαγορεύει στο πιστωτικό ίδρυμα να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να επικέντρωσαν την έρευνά τους σε πολλά δάνεια, εκ των οποίων τα επτά αφορούν μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ τρία από αυτά χαρακτηρίζονται «κραυγαλέες περιπτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου