Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Γιούχα και μούντζες στον Άδωνι στη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών


Τα γιουχαΐσματα και οι μούντζες προς τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και η προειδοποίηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη, ότι «μέχρι τον Ιούνιο επαρκούν τα φάρμακα», σημάδεψαν τη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών.

Με γιούχα και μούντζες υποδέχτηκε μερίδα φαρμακοποιών τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη γενική συνέλευση του ΠΦΣ. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τις αντιδράσεις «αντιαισθητικές» και απάντησε, «δεν είμαι από ζάχαρη και βούτυρο και αντέχω... Ξέρω και εγώ να φωνάζω, αλλά το θέμα είναι να συνεννοηθούμε».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και η πετσοκομμένη για το 2014 δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία, 1 στους 2 στερείται τροφή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κόστος των φαρμάκων του.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν αντιφατική. Στην αρχή είπε ότι θα ήταν ευτυχής εάν το ύψος της δαπάνης ανερχόταν σε πάνω από 2, 3 ή και 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν εξαρτάται από αυτόν, αλλά από τη γενικότερη κατάσταση της πορείας της οικονομίας της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι μνημονιακός στόχος είναι να πέσει η φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ.
Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έπεσε στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, προειδοποίησε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. «Φάρμακα μέχρι τον Ιούνιο» επιτρέπει το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Θεοδοσιάδη, ενώ και άλλοι φαρμακοποιοί αναφέρθηκαν στο θέμα, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν αντέχουν περαιτέρω συρρίκνωση, καθώς ήδη η περίθαλψή τους είναι σε οριακά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου