Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας στο Ζάππειο


Με στόχο την ανάδειξη του ευρωπαϊκού ρόλου της Ελλάδος ξεκινά και επισήμως η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίσημη τελετή έναρξης πραγματοποιείται την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου με τη συνεδρίαση του Κολεγίου των 28 Επιτρόπων στο Ζάππειο και την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ο πρωθυπουργός Ανώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει της προτεραιότητες της προεδρίας.

Όσον αφορά τα αγροτικά, πρωταρχική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας αποτελεί η διευθέτηση των εκκρεµών θεµάτων που σχετίζονται µε την  εφαρµογή της νέας ΚΑΠ,  προκειµένου να εξασφαλισθεί η οµαλή µετάβαση στο νέο καθεστώς.

Η πρόκληση είναι διπλή για την ελληνική προεδρία, αφού από τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λειτουργεί υποτυπωδώς ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι οι εργασίες για την προετοιµασία των εφαρµοστικών κανόνων θα χαλαρώσουν, όπως διαµηνύουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέσα στα σφιχτά χρονικά πλαίσια που διαθέτει, η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε και να µην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρµογή της ΚΑΠ και η χώρα µας να πάρει τα εύσηµα για την ολοκλήρωση της µεταρρύθµισης.

Άλλωστε, τη  στιγµή που τα ευρωπαϊκά µέσα ενηµέρωσης κάνουν λόγο για τον «Έλληνα ασθενή στο τιµόνι της Ευρώπης», η γεωργία αποτελεί έναν τοµέα στον οποίο η χώρα µας µπορεί να βάλει τη δική της σφραγίδα. Στα πλαίσια αυτά, το σύνθηµα της Ελληνικής Προεδρίας είναι «η ποικιλοµορφία, η ποιότητα,  η βιωσιµότητα και η εξωστρέφεια ως µοχλοί ευηµερίας,  ανάπτυξης και δηµιουργίας θέσεων εργασίας».

Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει η ελληνική προεδρία και στην νέα πολιτική προώθησης αγροτικών προϊόντων. Η Κοµισιόν ήδη έχει καταθέσει την πρότασή της και  στόχο της ελληνικής προεδρίας αποτελεί η πολιτική προσέγγιση στο Συµβούλιο Υπουργών, µε την ελπίδα το Ευρωκοινοβούλιο  να καταλήξει στη θέση του µέχρι τον Απρίλιο.

Στον κανονισµό αυτό προβλέπονται και ενέργειες για την ανάδειξη της «γνησιότητας» των προϊόντων. Το θέµα αυτό άπτεται τόσο των διµερών συµφωνιών εµπορίου όσο και της πολιτική ποιότητας. Εξάλλου, η  χώρα µας που πρόσφατα καταχώρισε το 100ο προϊόν προστατευόµενης γεωγραφικής ένδειξης, έχει κάθε λόγο να στηρίζει την αποτελεσµατικότερη προώθηση των σηµάτων ποιότητας.

Η ελληνική προεδρία  θα ανοίξει την συζήτηση για την βιολογική παραγωγή, τη σήµανση των βιολογικών προϊόντων, την καθιέρωση ευρωπαϊκών σηµάτων ποιότητας για την τοπική παραγωγή  και τα προϊόντα νησιώτικης γεωργίας.

Ακόµα υπό την ελληνική προεδρία θα συζητηθούν βελτιώσεις στη λειτουργία της κοινής οργάνωσης αγοράς, ενώ θα προσπαθήσει να προωθήσει πακέτο 5 κανονισµών για τα φυτοϋγειονοµικά, που αφορούν την υγεία φυτών και ζώων,  το πολλαπλασιαστικό υλικό, τους επίσηµους  ελέγχους και τις δαπάνες.

Άλλα ζητήµατα προτεραιότητας είναι η  αναδιατύπωση της οδηγίας για το µέλι και η ολοκλήρωση των αποφάσεων, σχετικά µε την ηλεκτρονική αναγνώριση των βοοειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου