Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Όταν Φωνάζουμε ότι μας «Δουλεύουν» έχουμε δίκιο τελικά!!! Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις επέβαλαν τα μέτρα και όχι η Τρόικα


Αναγκαίες οι παρεμβάσεις της τρόικας στην Ελλάδα, όμως τα μέτρα τα επέβαλαν οι κυβερνήσεις δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει την τρόικα.

Επενδύσεις στην Ελλάδα θα γίνουν σε δέκα χρόνια!

''Οι ιδιώτες επενδυτές που σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεν θα το κάνουν προς το παρόν για πάνω από δέκα χρόνια'' υποστήριξε στην επιτροπή "troika report", ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά τη διάρκεια ακρόασής του από την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, που διερευνά τη νομιμότητα των ενεργειών της τρόικας στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε αναγκαίες τις παρεμβάσεις της τρόικας, αναγνώρισε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που επέβαλε δημιούργησαν δυσκολίες και προέβλεψε ότι στο εγγύς μέλλον, θα υπάρχει στην Ευρώπη ένα σύστημα εποπτείας χωρίς το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα είναι μια ειδική και περίπλοκη περίπτωση

Σχολιάζοντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική και περίπλοκη περίπτωση γιατί διαφέρει από προηγούμενες εμπειρίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Το ΔΝΤ, διευκρίνισε, σε άλλες περιπτώσεις υπολογίζει τη βιωσιμότητα του χρέους σε βάθος δεκαετίας, γιατί σε αυτή την περίοδο επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του δανείου, αλλά και γιατί θεωρεί ότι είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών.

Κατέληξε δε, λέγοντας ότι: «Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε προσφέρει δάνεια για 30 χρόνια με τους μισούς τόκους σε σχέση με το ΔΝΤ, ενώ υπάρχει και δεκαετής περίοδος χάριτος, χωρίς καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Το ύψος του χρέους δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περίοδο αυτή. Οι ιδιώτες επενδυτές που σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα δεν θα το κάνουν προς το παρόν για πάνω από δέκα χρόνια. Θα επιλέξουν μια πιο σύντομη περίοδο και για αυτούς είναι σημαντικό να μην υπάρχει επιβάρυνση από την εξυπηρέτηση χρέους τα επόμενα δέκα χρόνια».

Η τρόικα δεν επιβάλλει αλλά προτείνει μέτρα

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής "troika report" δεν αποδέχθηκαν τη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι η τρόικα δεν επέβαλε μέτρα, αλλά έδινε μόνο συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας με έμφαση ότι, οι κυβερνήσεις των χωρών που τέθηκαν υπό τον έλεγχο της τρόικας, δεν διέθεταν κανένα περιθώριο να παρεκλίνουν από τις «συμβουλές» που έδινε η τρόικα κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να καταστεί η τρόικα εφαρμοστής των όποιων μεταρρυθμίσεων, χωρίς να έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση.

Στην απάντησή του o επικεφαλής του ESM επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση ότι «η τρόικα δεν επιβάλλει, αλλά προτείνει μέτρα, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων να επιλέξουν», αναφέροντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μειώσεις συντάξεων και πρότεινε ισοδύναμα μέτρα τα οποία και εγκρίθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου