Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ταρακούνησαν την Κεφαλονιά 5,8 Ρίχτερ - Αισθητός στη μισή Ελλάδα ο σεισμός


Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς καθώς την πολύ ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ διαδέχθηκαν 12 μετασεισμοί άνω των 3,5 Ρίχτερ καθώς και δεκάδες μικρότερες δονήσεις που γίνονται αισθητές στην περιοχή.

Από την πολύ ισχυρή δόνηση δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κάποιος σοβαρός τραυματισμός, παρά μόνο μικροτραυματισμοί, μέσα σε σπίτια, από πτώσεις αντικειμένων.

Ωστόσο υπήρξαν ρωγμές σε πολλές οικίες αλλά και δημόσια κτίρια, καταρρεύσεις μαντρότοιχων και κατολισθήσεις σε δρόμους. Παρουσιάστηκαν επίσης προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης που εν μέρει έχουν αποκατασταθεί.

Πανικός επικράτησε στο γήπεδο του Αργοστολίου που την ώρα του σεισμού γινόταν αγώνας. Οι θεατές άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο ευτυχώς χωρίς να υπάρξει συνωστισμός.

Στο Αργοστόλι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα κυρίως με σπασίματα τζαμαριών και πτώσεις αντικειμένων. Μάλιστα οι αρχές προχώρησαν προληπτικά στην εκκένωση του νοσοκομείου.

Στο Ληξούρι, ο δρόμος στη θέση Βουνί προς Χαβριάτα έχει κλείσει λογω κατολίσθησης. Στην περιοχή Κουνοπέτρα, ένα σπίτι ισοπεδώθηκε χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Στην εκτίμηση ότι η δόνηση των 5,8 Ρίχτερ ήταν το κύριο σεισμικό γεγονός κύριος συγκλίνουν οι σεισμολόγοι που επισημαίνουν ωστόσο ότι το φαινόμενο θα παρακολουθηθεί τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες θεωρούν θετική εξέλιξη την πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 3.55 το μεσημέρι της Κυριακής και ακολουθήθηκε από 12 μετασεισμούς, μεγέθους άνω των 3,5 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό».

Ο ίδιος φαίνεται αισιόδοξος για το εάν πρόκειται για κύριο σεισμό. «Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 12 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 3,5 Ρίχτερ, από τους οποίους οι πέντε είναι μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ.

Ανάλογη είναι η άποψη του σεισμολόγου Σταύρου Τάσσου: «Κατά πάσα πιθανότητα είναι κύριος ο σεισμός, καθώς έχει δώσει αρκετά πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε κάποια 24ωρα για να βεβαιωθούμε».

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας: «Δείχνει ότι είναι κύριος σεισμός, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τρία με τέσσερα 24ωρα. Κρατάμε επιφυλάξεις γιατί η Κεφαλονιά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πως εξηγείται η απόκλιση στη μέτρηση του μεγέθους
Ο σεισμός που συντάραξε την Κεφαλονιά σημειώθηκε 5 λεπτά πριν από τις 4.00 το απόγευμα της Κυριακής. Το επίκεντρό του εντοπίσθηκε 6 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Αργοστολίου και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Η πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου που μιλούσε για 5,7 Ρίχτερ αναθεωρήθηκε δύο φορές, αρχικά σε 5,9 Ρίχτερ και αργότερα σε 6.0 Ρίχτερ, ενώ και το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) μέτρησε το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα τρία χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου. Επίσης ο καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος σε δηλώσεις του στην Δημόσια Τηλεόραση υποστήριξε επίσης ότι το μέγεθος του σεισμού είναι μεγαλύτερο, κατά πόσα πιθανότητα στα 6,1 με 6,2 Ρίχτερ. Ο ίδιος συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να μην διανυκτερεύσουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να υπάρχει ουσιαστική διαφορά», τονίζει ο κ. Γκανάς. Ο Ευθύμης Λέκκας συμπληρώνει: «Το θέμα δεν είναι στις διαφορετικές μετρήσεις. Οι οργανισμοί μετρούν τους σεισμούς με αυτόματα συστήματα, τα οποία δεν είναι τόσο ακριβείας και έχουν σταθμούς σε διαφορετικές θέσεις. Σε μία ημέρα περίπου, οπότε θα έχουν συλλεγεί περισσότερα δεδομένα, θα βγει το οριστικό μέγεθος του σεισμού», υπογραμμίζει.

Γνωστό και ενεργό το ρήγμα
Επιπλέον ο κ. Γκανάς χαρακτηρίζει το ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης του Ιονίου, από το οποίο προκλήθηκε ο σεισμός, «γνωστό και ενεργό. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που προκάλεσε, λίγο βορειότερα από ό,τι σήμερα, ήταν στις 25 Μαρτίου του 2007, στα 5,7 Ρίχτερ». Εξάλλου, ο καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας αναφέρει: «Η συγκεκριμένη απόληξη του ρήγματος που προκάλεσε τον συγκεκριμένο σεισμό της Κεφαλονιάς δεν περίμενα ότι θα έχει δραστηριότητα τόσο νωρίς σε γεωλογικό χρόνο».

Χωρίς ρεύμα έμειναν περιοχές
Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος περιγράφει την κατάσταση ως εξής:

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού.

Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου