Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ιβάν Σαββίδης: «Η Ελλάδα έχει μέλλον μόνο με τη Ρωσία»


Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να γίνει εταίρος της Ρωσίας στη Μεσόγειο, για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας, εκφράζει μέσω της συνέντευξής του στο Crash, ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής ενασχόλησής του με την πολιτική και έστειλε σαφές μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία και όχι μόνο ότι η Ελλάδα έχει μέλλον μόνο αν συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία.

Πρώτη φορά, το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για τη συνεργασία με την Ελλάδα στα ενεργειακά εκδηλώθηκε με την επιθυμία δημιουργίας του αγωγού Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη. Αυτό το πρότζεκτ ωστόσο απέτυχε. Σήμερα, εκδηλώνεται εκ νέου με αφορμή την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της χώρας. Πώς πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι διακρατικές σχέσεις των δύο χωρών αν η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου δινόταν σε ανταγωνιστικές εταιρείες άλλων χωρών;

«Η Ελλάδα έχει μέλλον μόνο με τη Ρωσία. Οι αντίπαλοι αυτής της ολοκλήρωσης είναι περισσότεροι από τους φίλους και υποστηρικτές. Κρίμα που η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να γίνει εταίρος της Ρωσίας στη Μεσόγειο».

Στη Ρωσία απολαμβάνετε μεγάλης αναγνώρισης τόσο από τον πρόεδρο Πούτιν, όσο και από τον Πατριάρχη. Ταυτόχρονα είστε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας. Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινότητα έχει δυνατότητες να παρέμβει προς όφελος των συμφερόντων της χώρας και με ποιον τρόπο;

«Εχει τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση. Και είναι μέρος της πολιτικής μου στη διαμόρφωση της ιδεολογίας ανάπτυξης του Απόδημου Ελληνισμού. Οι Ελληνες της Διασποράς αποτελούν τα κέντρα προώθησης των συμφερόντων της Ελλάδας στις χώρες διαμονής τους και οι Ελληνες της Ρωσίας δεν είναι εξαίρεση. Σήμερα η εθνικο-πολιτιστική αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας, της οποίας ηγούμαι εγώ, είναι μέλος του Συμβουλίου των δι-εθνικών σχέσεων επί του γραφείου της Προεδρίας του Πούτιν. Και αυτό ήδη λέει ότι τη Διασπορά την υπολογίζουν και ακούνε την άποψή της. Η Ρωσία είναι πολυεθνική χώρα και διαφορετικά εδώ δε γίνονται».

Στη Ρωσία διατελούσατε ταυτόχρονα πρόεδρος ποδοσφαιρικών ομάδων όπως του Ροστόφ και βουλευτής. Υπάρχει κάποια ανάλογη διάθεση και τώρα; Δηλαδή, να συνδυάσετε την παρουσία σας στα ποδοσφαιρικά δρώμενα με κάποια πολιτική παρέμβαση; Αλήθεια ποια είναι η αποδοχή που είχατε από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας;

«Ποτέ μην λες ποτέ. Αν και σήμερα, όχι. Με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έχουν διαμορφωθεί αρκετά καλές σχέσεις και μαζί, ελπίζω, θα έχουμε να κάνουμε πολλά. Και ας είναι αυτό η πολιτική μου δραστηριότητα».

Εχετε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από τη θητεία σας στην Επιτροπή Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ενωσης κα ήσασταν υπεύθυνος για τις σχέσεις με το ελληνικό κοινοβούλιο. Πώς θα αξιολογούσατε σήμερα τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας; Ποια είναι τα αγκάθια και ποιες οι προοπτικές αυτών των σχέσεων;

«Εγώ πάντα έλεγα και λέω ότι Ρωσία και Ελλάδα είναι δύο όχι απλά πνευματικά κοντινές χώρες με ιστορικούς παραλληλισμούς. Είναι πάνω από όλα ορθόδοξοι λαοί, οι οποίοι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της απώλειας ταυτοποίησης είναι, απλώς, υποχρεωμένοι να συμπορεύονται χέρι-χέρι. Αλλά αυτή η συνιστώσα της εγγύτητας φθείρεται και εμείς πρέπει στην πνευματική εγγύτητα να προσθέσουμε το οικονομικό συμφέρον, δηλαδή την ολοκλήρωση και το αμοιβαίο όφελος. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μιας σειρά από πολύ μεγάλα λάθη και σήμερα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε τα αποτελέσματα της. Αλλά το δρόμο τον καταφέρνει αυτός που οδεύει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου