Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ποιες σχολές τελικά σώζονται στο σχέδιο «Αθηνά»


Την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως παρουσιάζονται στο σχέδιο «Αθηνά» , έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος θα παρουσιάσει σήμερα την πρόταση στην Μορφωτική Επιτροπή της Βουλής.

Οι αλλαγές , όπως αυτές προκύπτουν μετά τη διαβούλευση μειώνουν κατά πολύ τον αριθμό των φοιτητών που θα μετακινηθούν, καθώς ότι εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός δεν θα ξεπεράσει τους 5000 , από τους 25000-30.000 που αρχικά είχε εκτιμηθεί ενώ περισσότεροι συγχωνεύσεις αφορούν συναφή γνωστικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση, τα Ιδρύματα από 40 (24 Πανεπιστήμια και 16 ΤΕΙ) θα μειωθούν στα 34 (21 Πανεπιστήμια και 13 ΤΕΙ).

Σήμερα τα τμήματα είναι 534 εκ των οποίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο της Ακαδημαϊκής χρονιάς 2012 - 2013 είχαν συμπεριληφθεί τα 481. Μετά την αναδιάταξη του σχεδίου «Αθηνά», τα τμήματα είναι 384, εκ των οποίων 134 στα ΤΕΙ και 250 στα ΑΕΙ. Δηλαδή καταργούνται συνολικά 150 τμήματα (ή 97 από το Μηχανογραφικό του 2012-13).

Σημειώνεται ότι 28 τμήματα εκ των 534 (εκτός των 384) έχουν μεταβατική λειτουργία έως την ολοκλήρωση του Ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, για την αποφοίτηση των εισακτέων 2012-2013

και προηγούμενων ετών.Οι σχολές είναι σήμερα 85. Με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας θα είναι 47 στα ΤΕΙ και 100 στα Πανεπιστήμια.

Η μέθοδος της μεταβατικότητας θα ισχύσει στα τμήματα που συγχωνεύονται, δηλαδή, οι απόφοιτοι θα πάρουν πτυχία από τα τμήματα στα οποία εισήχθησαν. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση των σπουδών και η ισχυροποίηση των πτυχίων τους.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 13.30, την ώρα δηλαδή που το σχέδιο θα συζητείται στη Βουλή, φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Ανάμεσα στις σχολές που «σώζονται πάντως είναι το Βαλκανικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, Σλαβικών σπουδών Αθήνας , Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Θεσσαλονίκης , Μηχαν. Οικονομίας και Διοίκησης Αιγαίου (Χίος), Οχημάτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ,, Λογιστικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης , Πληροφορικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας , Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Χαλκίδας .

Σε ότι αφορά στα τμήματα που "σώζονται" όσο αναφορά το ΤΕΙ Σερρών διασώζεται το τμήμα ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ το οποίο αποκτά μεταβατικό χαρακτήρα και παραμένει στις Σέρρες, ενώ ήταν να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη. Επίσης το ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ παραμένει ως έχει.

Στις ίδιες πόλεις θα παραμείνουν τμήματα ,όπως Εμπορίας - Διαφήμισης και Τουριστικών επιχειρήσεων ,Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας , Λογιστικής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων, ,Διοίκηση Επιχειρήσεων .

Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα παραμείνει αυτόνομο ενώ το ΤΕΙ Σερρών θα μετονομασθεί σε ΤΕΙ κεντρικής Μακεδονίας εντάσσοντας τμήματα της Κατερίνης και του Κιλκίς.

Ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 4% ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει ο αριθμός διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου