Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Γερμανικό μήνυμα προς Ιταλία: Αποφασίστε αν θα μείνετε στο ευρώ


Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ιταλία, απηύθυνε ο σύμμαχος της Μέρκελ, ο φιλευλεύθερος Ράινερ Μπρούντερλε, λέγοντας πως η χώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του να είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλιώς θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες, μια εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι η έξοδος από το ευρώ.

Εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί μετεκλογικά στην Ιταλία, με την πολιτική αστάθεια να προκαλεί ανησυχία στους ίδιους τους Ιταλούς, αλλά και στους εταίρους τους και τις αγορές, ο Μπρούντερλε, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Ρώμη.

«Η απόφαση της προσαρμογής στο ενιαίο νόμισμα είναι μια απόφαση που πρέπει να αναλάβει η ίδια η Ιταλία και όχι εμείς. Αν η Ιταλία δεν το επιθυμεί αυτό, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός επικεφαλής του FDP, Μπρούντερλε, μιλώντας στο κρατικό κανάλι ZDF και πρόσθεσε:

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την έξοδο (από το ευρώ) ή την λήψη δραστικών μέτρων. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει η Ιταλία».

"Δεν είναι αναγκαστικό όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα στην ευρωζώνη να συνεχίσουν να συμμετέχουν", πρόσθεσε, τονίζοντας:

«Ποιο είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της Ιταλίας; Η Ιταλία δεν είναι ανταγωνιστική. Δεν είναι ικανοί να κερδίσουν αυτό που πιστεύουν ότι αξίζουν να ξοδέψουν…Η υψηλή ανεργία δεν είναι ευθύνη των Βρυξελλών ή της γερμανικής πολιτικής…Η Ιταλία θα πρέπει να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας επίσης. Το να μην κάνεις τίποτα και να γκρινιάζεις είναι πολύ εύκολο».

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ, συγκεντρώνει το 4% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση και βρίσκεται κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου