Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Μείωση φόρων, χρέη στα Ταμεία και «κόκκινα» δάνεια στο μικροσκόπιο της τρόικας


Στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης μεταφέρεται σήμερα ο κύκλος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών συναντώνται με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιάννη Βρούτση, με τον οποίο θα συζητήσουν την πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας αλλά και τον κατώτατο μισθό. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα τη ρύθμισης των δανείων των νοικοκυριών. Την Πέμπτη, το ραντεβού της τρόικας με τον πρωθυπουργό.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας με τον Γιάννη Στουρνάρα αναμένεται να συζητηθούν σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται ως επί το πλείστον με τη φορολογία, πεδίο στο οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη της επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων σημείων του μνημονίου.

Στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη το απόγευμα με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο Α. Σαμαράς, πέραν της συζήτησης για την πορεία του προγράμματος μέχρι αυτή τη στιγμή, θα κάνει ένα βήμα περισσότερο, ζητώντας πλέον αλλαγές σε τρία βασικά σημεία του μνημονίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κλίμα αυτήν την ώρα είναι ώριμο προκειμένου η Αθήνα να ζητήσει:

•Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
•Τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.
•Την προώθηση ρυθμίσεων μεγαλύτερης διάρκειας σε ό,τι αφορά τις οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στις τράπεζες («κόκκινα» δάνεια).

Ο πρωθυπουργός, όπως είχε αναφέρει το «Εθνος» σε σχετικό δημοσίευμα της περασμένης Δευτέρας, θα παρουσιάσει στους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς στοιχεία βάσει των οποίων τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην εστίαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν ήταν τα αναμενόμενα. Με βάση αυτό το επιχείρημα θα ζητήσει τη μείωση της σχετικής φορολογίας και, όπως ανέφεραν χθες στενοί του συνεργάτες, δεν αποκλείεται να την πετύχει, έστω κι αν η εφαρμογή των νέων συντελεστών καθυστερήσει χρονικά.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αισιοδοξούν ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο, πριν δηλαδή ξεκινήσει ουσιαστικά η τουριστική σεζόν, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο Χρ. Σταϊκούρας, η μείωση μπορεί να γίνει από το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Σε κάθε περίπτωση το κέρδος για τα νοικοκυριά θα είναι μεγάλο», σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο «Εθνος».

Το τρίτο θέμα το οποίο θα τεθεί στην τρόικα είναι, τέλος, και εκείνο των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο κράτος και στις τράπεζες. Η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη αύξησης του αριθμού τους, προκειμένου να τονωθούν τα δημόσια έσοδα, αλλά και να προστατευθεί, σε ό,τι αφορά τα σπίτια που έχουν αγοραστεί με δάνειο, η ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Αναζητείται λύση για τα χρέη των Ταμείων
Πέντε «καυτά» θέματα θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την τρόικα, μεταξύ άλλων, ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτερου μισθού αλλά και μία σειρά ανοιχτών θεμάτων στο «μέτωπο» του ασφαλιστικού (π.χ. ρύθμιση χρεών).

Αναλυτικά η σημερινή «ατζέντα» περιλαμβάνει:
Τη νέα ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία. Το υπουργείο έχει έτοιμη την τελική ρύθμιση, καθώς αυτήν τη στιγμή οι οφειλές αγγίζουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, για να περάσει η ρύθμιση πρέπει να ανάψει «πράσινο φως» από την τρόικα. Η πρόταση που θα συζητηθεί προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση (π.χ. αναλυτικά στοιχεία από τις επιχειρήσεις), ενώ εκκρεμεί ο αριθμός των δόσεων, με την ελληνική πλευρά να ζητά τουλάχιστον 60 (έχει υπάρξει πρόταση ακόμα και για 72).

Τον κατώτατο μισθό. Το υπουργείο θα παρουσιάσει τον νέο τρόπο καθορισμού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και αφού ληφθούν υπόψη μια σειρά παράγοντες (ανεργία, πορεία οικονομίας). Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις ικανοποιούν την τρόικα ή θα ανοίξει γενικότερα τη συζήτηση για το θέμα.

Την πορεία των εσόδων των Ταμείων. Η απόκλιση στα έσοδα είναι 15% (αντί για 7% που είχε αρχικά υπολογιστεί), με τη μαύρη τρύπα να κυμαίνεται από 1,7 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης, εκτιμάται πως θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

Το θέμα των επικουρικών ταμείων. Η τρόικα θα ζητήσει ενημέρωση για το πώς έχουν προχωρήσει οι μνημονιακές δεσμεύσεις, που μεταξύ άλλων προβλέπουν τη δημιουργία ατομικών μερίδων από το 2001 και μετά.

Τη μείωση των εισφορών και την «ενοποίηση» των ασφαλιστικών κανόνων. Στο Μνημόνιο προβλέπεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (ήδη έχουν μειωθεί κατά 1,1) και η τρόικα αναμένεται να ζητήσει χρονοδιάγραμμα. Το υπουργείο έχει ήδη σχέδιο για την καθιέρωση ενιαίων κανόνων (π.χ. εισφορές, παροχές υγείας) στα Ταμεία που έχουν ενοποιηθεί.

Η ρύθμιση για τα δάνεια στο επίκεντρο
Με κύριο θέμα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών προς τις τράπεζες συναντώνται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα.
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου επιδιώκουν να πείσουν την τρόικα για την αναγκαιότητα των διατάξεων, αλλά κυρίως πως αυτές δεν θα προκαλέσουν ζημιά στις τράπεζες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει διευκόλυνση στα δάνεια μισθωτών, συνταξιούχων και όσων έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση. Το ετήσιο εισόδημά τους πρέπει να είναι μέχρι 25.000 ευρώ και αφού έχει μειωθεί κατά 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Αφορά επίσης ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Τα δάνεια που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι μόνο τα ενυπόθηκα και αφορούν μόνο την κύρια κατοικία του δανειολήπτη.

Η αντικειμενική τους αξία είναι μέχρι 180.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για πολύτεκνους.

Σε όσους υπάγονται στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, θα χορηγείται περίοδος χάριτος 4 ετών, με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της ως άνω τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου