Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Δύσκολες ημέρες για 1.600 ελληνικές εταιρείες στην Κύπρο


Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά την απόφαση του Eurogroup πολλές επιχειρήσεις θα αναθεωρήσουν και δεν αποκλείεται να φύγουν από τη χώρα. Οι άμεσες επενδύσεις είναι γύρω στα 3 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων των ελληνικών φυσικών και νομικών προσώπων στις κυπριακές τράπεζες εκτιμώνται γύρω στα 5,5 με 6 δισ. ευρώ

Εφιάλτης γίνεται για περίπου 1.600 ελληνικές επιχειρήσεις το... όνειρο που έζησαν στην Κύπρο με τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια και τη χαμηλή φορολόγηση. Μάλιστα, οι 1.000 από αυτές φέρονται να μετακόμισαν στη Μεγαλόνησο την τελευταία τριετία θέλοντας να αποφύγουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.

Τώρα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά την απόφαση του Eurogroup πολλές θα αναθεωρήσουν και δεν αποκλείεται να φύγουν από τη χώρα. Οι άμεσες επενδύσεις είναι γύρω στα 3 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων των ελληνικών φυσικών και νομικών προσώπων στις κυπριακές τράπεζες εκτιμώνται γύρω στα 5,5 με 6 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος με δηλώσεις του στο «Εθνος» περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε πρώτη φάση οι ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην κυπριακή αγορά: «Δυσκολεύονται στις συναλλαγές τους και είναι πιθανόν κάποιες να μην μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους, τους προμηθευτές τους».

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις είτε μετέφεραν την έδρα τους, είτε ίδρυσαν θυγατρικές», συνεχίζει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία μιλώντας στο «Εθνος» εκτιμά ότι τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 1.000 εταιρείες εμφανίστηκαν στην Κύπρο για φορολογικούς λόγους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης βλέπει σημαντικές επιπτώσεις στις κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν ελληνόκτητα πλοία.

Από τις 1.600 επιχειρήσεις, οι 100 που βρίσκονται στη Μεγαλόνησο είναι μεγάλες και με πολυετή δραστηριότητα. Τέτοιες είναι τα «Ελληνικά Πετρέλαια», τα οποία μέσω της ΕΚΟ ελέγχουν περίπου το 35% της κυπριακής αγοράς πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, «το νησί δεν έχει μείνει χωρίς καύσιμα, ενώ τα πρατήρια της ΕΚΟ δέχονταν και πιστωτικές κάρτες».

Αλλη μεγάλη ελληνική επένδυση είναι και της «Μαρινόπουλος». Το δίκτυο της εταιρείας περιλαμβάνει σήμερα 16 καταστήματα και απασχολεί 1.100 άτομα. Η εταιρεία κάνει γνωστό ότι εφοδιάζονται κανονικά τα καταστήματά της διασφαλίζοντας την επάρκεια των αγαθών.

Αλλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει 100 πρακτορεία και πραγματοποιεί περίπου το 5% του τζίρου στην Κύπρο, η Coca Cola 3Ε που διαθέτει το 0,8% των πωλήσεών της, ο όμιλος Fourlis που έχει ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και τρία Intersport με το 10% των πωλήσεών του να προέρχεται από τη Μεγαλόνησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου