Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Γιατί ο νέος Πάπας διάλεξε το όνομα Φραγκίσκος


Ο νέος Πάπας επέλεξε να ονομαστεί Φραγκίσκος, για να τιμήσει τον Φραγκίσκο της Ασίζης, τον προστάτη των φτωχών. Άλλωστε και ως καρδινάλιος επέλεξε να ζει, όπως ζούσε σαν απλός ιερέας. Ίσως κάνει το ίδιο και ως Ποντίφηκας.

"Γιατί Φραγκίσκος;", αναρωτήθηκαν πολλοί πιστοί αμέσως μετά την εκλογή του νέου πάπα από την Αργεντινή.

"Πιστεύω ότι πριν από όλα πρέπει να συνδέσουμε το όνομα με τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, με την ιδέα ότι ο Πάπας συνδέεται με τους φτωχούς και ταπεινούς", εξηγεί ο ειδικός σε θέματα Βατικανού Μπρούνο Μπαρτολόνι.

Ο Χόρχε Μπεργκόλιο εξήγησε και ο ίδιος την επιλογή του εμπιστευόμενος στον αρχιεπίσκοπο της Νέας Υόρκης Τίμοθι Ντόλαν: "Ο Πάπας είπε ότι επέλεξε το όνομά του προς τιμήν του Φραγκίσκου της Ασίζης. Γνωρίζουμε ότι ο άγιος της Ασίζης ασχολήθηκε με τους φτωχούς και τους ταπεινούς. Αυτό θα είναι το έργο του".

"Οφειλε να επιλέξει το όνομα αυτό για τον αγώνα κατά τη φτώχειας, υπήρξε πάντοτε μεγάλος θαυμαστής του Φραγκίσκου της Ασίζης", επιβεβαιώνει ο πατέρας Γκιγέρμο Μάρκο, ο στενότερος συνεργάτης του στην αρχιεπισκοπή του Μπουένος Αιρες. "Παίρνει το μετρό, του αρέσει να μετακινείται μαζί με τους ανθρώπους, σπανίως χρησιμοποιεί αυτοκίνητο με οδηγό... Ως καρδινάλιος, συνέχισε να ζει την κανονική ζωή του ιερέα".

Ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης είναι ένας από τους δημοφιλέστερους αγίους της καθολικής εκκλησίας και αναμφίβολα ένα ευπρόσδεκτο πρόσωπο-σύμβολο στον μη καθολικό και μη χριστιανικό κόσμο.

Ωστόσο, παρά την απευθείας παραπομπή του ονόματος του νέου πάπα στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ορισμένοι παρατηρητές αναφέρουν ότι η υιοθέτηση του ονόματος αυτού μπορεί επίσης να παραπέμψει και στον Άγιο Φραγκίσκο Χαβιέρ, συνιδρυτή της Αδελφότητας του Ιησού, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, και μέγα ιεραπόστολο.

Ο Αγιος Φραγκίσκος Χαβιέρ ήταν βάσκος ιησουίτης ιεραπόστολος από την Παμπλόνα της Ναβάρας , ο οποίος έδωσε μαζί με τους "συντρόφους του εν Κυρίω" τον όρκο της πενίας, της αρετής και της υπακοής, όταν ίδρυσαν μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα και πέντε ακόμη σπουδαστές της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού τη "συντροφιά του Ιησού". Αφοσιώθηκε στο ιεραποστολικό έργο που τον έφερε στην Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου και πέθανε το 1552 και του έδωσε τον τίτλο "Απόστολος των Ινδιών".

Ο Αγιος Φραγκίσκος Χαβιέρ είναι ο προστάτης όλων των καθολικών ιεραποστολών (έπειτα από απόφαση του πάπα Πίου XI), της Μογγολίας και του τουρισμού.

Οσο για τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, είναι ο άγιος των φτωχών, και προστάτης της Ευρώπης και σύμφωνα με απόφαση του πάπα Ιωάννη Παύλου II, προστάτης όσων ασχολούνται με την οικολογία.

Αγώνας κατά της φτώχειας, ιεραποστολικό έργο, οικολογία, ταξίδια... συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την θητεία του πάπα Φραγκίσκου, που ανήκει στο Τάγμα των Ιησουιτών. "Δεν επέλεξε το όνομα Ιγνάτιος (ντε Λογιόλα) και θέλει να πει με αυτόν τον τρόπο ότι βρισκόμαστε όλοι στην υπηρεσία της Εκκλησίας", δήλωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου