Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Οι λόγοι που οι Ρώσοι χρειάζονται την Ελλάδα.


Να πατήσει για τα καλά στη χώρα μας επιδιώκει η Μόσχα, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην ενεργειακή σκακιέρα
Κάτι παραπάνω από δεδομένη είναι πλέον η πρόθεση των Ρώσων να επενδύσουν στη χώρα μας, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ενέργειας.

Μετά την επίσκεψη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που πραγματοποίησε ο ηγέτης της Gazprom - εταιρίας κολοσσού στον ενεργειακό κλάδο, η Μόσχα πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά θέματα προκειμένου να "ανοίξει" για τα καλά η περιοχή στα συμφέροντα της.

Βασικό εμπόδιο παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία οι Ρώσοι πρέπει να αποδείξουν πως δε δημιουργούν πρόβλημα με την είσοδο τους στη χώρα μας στον ανταγωνισμό της αγοράς ενέργειας.

Δεύτερο ζήτημα φυσικά, είναι η επιλογή τους να μη συγκρουστούν κατά μέτωπο με Ευρωπαίους και Αμερικανούς, θέλοντας να εκλάβουν την αγορά της ΔΕΠΑ ως απλά μία επενδυτική κίνηση και όχι ως μία επιθετική προοπτική.

Παρ' όλα αυτά στο μυαλό των Ρώσων φυσικά, η Ελλάδα δεν έχει μόνο ενεργειακό ενδιαφέρον, αλλά πρωτίστως γεωπολιτικό μιας και έπειτα από την απώλεια όπως όλα δείχνουν της Συρίας ως σημείο βάσης των ρωσικών συμφερόντων στη Μεσόγειο, αναζητούν νέο, πρόσφορο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου