Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Έξοδο της Κύπρου από το ευρώ συζητά η ευρωζώνη


Ακόμα και την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ φαίνεται πως συζήτησαν τα μέλη του Euro Working Group κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Reuters, η τηλεδιάσκεψη του EWG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επικρατεί χάος στην Κύπρο και εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να προστατευτεί η Ευρωζώνη από ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.


Αξιωματούχος του Euro Working Group δήλωσε ότι είναι οι Κύπριοι είναι δύσκολο να καταλήξουν σε λογικές αποφάσεις, ενώ αναφέρθηκε σε μια «ανοικτή συζήτηση» αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.

Μάλιστα, περιέγραψε τα συναισθήματα που επικράτησαν ως «πολύ έντονα» και έκανε λόγο για «ανοιχτή συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Η τηλεδιάσκεψη έγινε ήταν μεταξύ μελών του Euro Working Group, καθώς και εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, υπό τον αυστριακό τεχνοκράτη, Τόμας Βίζερ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, η απόφαση της Κύπρου να μην λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, χαρακτηρίστηκε «ενοχλητική» από πολλούς συμμετέχοντες οι οποίο σχολίασαν πως φανερώνει την ευρύτερη σύγχυση και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το νησί.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται το Reuters, ο Γάλλος εκπρόσωπος στο EWG σημείωσε πως «η κυπριακή βουλή είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματική και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Ποτέ άλλοτε δεν το έχουμε δει αυτό».

«Η κυπριακή βουλή είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματική και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό» αναφέρεται στα πρακτικά του Γάλλου εκπροσώπου στο Euro Working Group που επικαλείται το Reuters.

Από την πλευρά του ο Γερμανός εκπρόσωπος εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία, και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση άμεσα από τη στιγμή που γίνονται σεβαστοί οι παράμετροι της διάσωσης που συμφωνήθηκε το Σάββατο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξυγίανσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάρρευση, καθώς και στην πιθανότητα η Κύπρος να βγει από την Ευρωζώνη.

Όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται να ληφθούν βήματα ώστε να προστατευτεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από την επίδραση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση στην Ελλάδα.

Πάντως, το μεγαλύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο κίνδυνος μεγάλης εκροής κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου